Britanska premierka je dobila podporo ministrskega kabineta za dogovor o brexitu. Foto: Reuters
Britanska premierka je dobila podporo ministrskega kabineta za dogovor o brexitu. Foto: Reuters
Michel Barnier
Evropski pogajalec za brexit Michel Barnier je poudaril, da je pot do gladkega brexita še dolga in potencialno težka. Foto: Reuters
London
V torek so se z napisi "brexit - ali je vredno?" v Londonu pred parlamentom zbrali nasprotniki brexita. Foto: Reuters

Mayeva je po peturnem zasedanju kabineta ministrov odločitev označila za ključen korak v procesu brexita, po katerem bodo lahko v prihodnjih dneh dokončali dogovor o brexitu. Združeno kraljestvo naj bi Evropsko unijo zapustilo 29. marca prihodnje leto.

Evropska komisija je objavila 585 strani osnutka dogovora in sporočila, da "gre za temeljni kamen proti trajnostni prihodnosti med EU-jem in Združenim kraljestvom".

Koordinator za brexit v Evropskem parlamentu Guy Verhofstadt je pozdravil dogovor, "ki omogoča brexit in sočasno ohranja tesne odnose med EU-jem in Združenim kraljestvom, ščiti pravice državljanov in se izogiba "trdi meji" med Irskama".

Evropski pogajalec za brexit Michel Barnier je poudaril, da je dogovor o okoliščinah britanskega odhoda iz Unije ključen korak proti končevanju pogovorov – vendar je poudaril, da je pot do gladkega brexita še dolga in potencialno težka.

Britanska opozicija je sprejeti osnutek označila za "gnil dogovor". Kabinetni viri za Reuters poročajo, da osnutek dogovora v 21-članskem ministrskem kabinetu ni bil sprejet enoglasno, temveč večinsko.

Škotska premierka Nicola Sturgeon je sporočila, da je dogovor slab za Škotsko. "Očitno je, da je Mayeva komajda zbrala podporo v kabinetu, tako da je tudi popolnoma jasno, da bo težko zbrala večino v parlamentu," je sporočila škotska premierka.

Na meji z Irsko (še) ne bo nadzora
V osnutku dogovora je glede najbolj vroče teme – meje z Irsko – zapisano, da je irski protokol, ki preprečuje ponovno uvedbo mejnega nadzora med Irsko in Severno Irsko, le začasen. Za končno rešitev se morata obe strani "po najboljših močeh" potruditi do 31. decembra 2020.

Prehodno obdobje, ki naj bi trajalo 21 mesecev, se lahko ob obojestranskem strinjanju podaljša. Združeno kraljestvo in EU bosta dostopala na trg drug drugega po principu enakovrednosti. Dogovor poziva k trgovanju brez carin v vseh sektorjih.

Osnutek dogovora je potrdila britanska vlada z 21 ministri, potrditi pa ga morata še britanski parlament ter vse države članice Evropske unije. Danes je sočasno z zasedanjem britanskega kabineta v Bruslju potekalo tudi zasedanje predstavnikov 27 držav Evropske unije.

Izredni vrh 25. novembra?
Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je EU in Združeno kraljestvo že pozval, naj se sestaneta na posebnem vrhu, ko bo britanska vlada odobrila dogovor. Omenja se možnost, da bi lahko izredni vrh predstavnikov kraljestva in Unije o brexitu v primeru britanske potrditve dogovora potekal 25. novembra, kar je potrdil tudi irski premier Leo Varadkar.

Britanska vlada potrdila osnutek dogovora o brexitu
Britanska vlada razpravlja o osnutku dogovora za brexit
Britanska vlada potrdila osnutek dogovora o brexitu
Britanska vlada razpravlja o osnutku dogovora za brexit