Bo diplomacija Unije šla izključno v smeri, ki jo bo kazala Catherine Ashton? Ashtonova mora sicer do konca aprila doseči dogovor o strukturah, osebju in proračunu EEAS-a. Foto: EPA
Bo diplomacija Unije šla izključno v smeri, ki jo bo kazala Catherine Ashton? Ashtonova mora sicer do konca aprila doseči dogovor o strukturah, osebju in proračunu EEAS-a. Foto: EPA
Evropska unija
Evropska služba za zunanje delovanje, ki je bila ustanovljena z Lizbonsko pogodbo, mora poskrbeti, da se bo 136 uradov Evropske komisije po svetu preobrazilo v veleposlaništva Evropske unije. Foto: EPA

Kot poroča britanski Guardian, Nemčija v francoski družbi potiho kuje načrt, s katerim bodo naredili konec zadnjim dogodkom v diplomaciji Evropske unije, ki je, potem ko je na položaj visoke predstavnice za skupno zunanjo in varnostno politiko prišla Britanka Lady Ashton, zaplavala povsem v britanske vode.

Nad znanjem, izkušnjami in idejami baronice Ashtonove že tako mnogi v Bruslju niso pretirano navdušeni, Francoze in Nemce pa je še dodatno zmotilo, da je Ashtonova v svoje vrste, na pomembne položaje v diplomaciji 27-erice, začela vabiti veliko (preveč) britanskih uradnikov.

Bodo predstavniki EU-ja v večini Britanci?
Kot nadaljuje Guardian, je v zaupnem nemškem dokumentu zapisano, da je vloga Velike Britanije v zunanji politiki postala nesorazmerna, hkrati pa jih skrbi, da bodo sami izključeni iz najvišjih položajev, ki pa so zelo pomembni pri prihodnjem predstavljanju Unije navzven, v svetu.

Bruselj je sicer trenutno do vratu v pogovorih o tem, na kakšen način ustanoviti prva diplomatska predstavništva Evropske unije in oblikovati Evropsko službo za zunanje delovanje (EEAS), ki jo bo vodila prav Ashtonova. "Pretirana britanska zastopanost v EEAS-u je več kot očitna. Izogibati bi se morali pretiranemu vplivu Londona in veliki navzočnosti njihovih uradnikov v tej službi," piše v nemškem dokumentu.

"V Parizu in Berlinu več kot očitno obstaja strah, da bi se ravnotežje moči porušilo. Nihče ne nasprotuje dobrim britanskim kandidatom, če pa je to videti kot prevzem, postane povsem druga pesem," opozarja nemški politični strokovnjak Thomas Klau.

"To je pravi plenilski pohod"
Evropski velikanki imata občutek, da ju je Otok izigral, in se pritožujeta, ker so v 12-članskem kabinetu Ashtonove kar štirje stolčki pripadli Britancem, med njimi tudi položaj vodje osebja in osebne tajnice. To pa naj Britancev še ne bi zadovoljilo, saj naj bi načrtovali, da se bodo povzpeli še na nekaj pomembnih funkcij, kot je vodenje obveščevalne dejavnosti Unije. "'Plenilski pohod', ki ga uprizarjajo Britanci na položaje, na katerih se oblikuje zunanja politika EU-ja, je zanje mnogo lažji kot za uradnike drugih držav. Veliko ljudi je nesrečnih, a Francozi so edini, ki so se resno lotili omejitve te britanske dominantnosti," pa je dejal neki nekdanji nemški diplomat.

Da se je začel boj za pomembne stolčke, priznavajo tudi v Bruslju. "Delujemo v izredno 'nabitem' političnem okolju. Vse je postalo en velik neurejen klobčič," je dejal uradnik, ki ni želel biti imenovan, drugi pa je nadaljeval: "Kaj se Francozi pritožujejo? Jasno je, da se vse vrne nazaj k Britancem. Vse skupaj je velika britanska zarota."

Vse se vrača v London ...
V podkrepitev svojih trditev dajejo primer. Ashtonova je pred kratkim za posebnega odposlanca EU-ja za Afganistan sicer imenovala Litovca Vygaudasa Ušackasa, nekdanjega litovskega zunanjega ministra in veleposlanika v Londonu, a prav on je bil ves čas odkriti favorit Londona. Poleg tega naj bi priložnost dobil le zato, ker se je britanski kandidat položaju odrekel - ker je bil že prej imenovan na položaj Natovega odposlanca v Kabulu.