Britanski premier Rishi Sunak. Foto: Reuters
Britanski premier Rishi Sunak. Foto: Reuters

Sunak je dogovor o izvajanju severnoirskega protokola, t. i. windsorski okvir, v ponedeljek potrdil s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.

V Belfastu se je pogovarjal z vodilnimi političnimi strankami v regionalnem parlamentu stormontu, vključno s Sinn Feinom, Stranko zavezništva in ulstrskimi unionisti. Voditelja Demokratične unionistične stranke (DUP) in socialnih demokratov (SDLP) se trenutno mudita v Londonu.

Pozval jih je, naj se vrnejo k oblikovanju izvršne oblasti v Belfastu, kjer vse od volitev maja lani, na katerih je zmagala proirska nacionalistična Sinn Fein, ni bilo oblikovanja vlade. DUP zaradi nestrinjanja s severnoirskim protokolom trenutno zavrača sodelovanje, zaradi česar je Severna Irska že leto dni v politični blokadi.

Tudi vodilni politiki v stormontu so DUP pozvali, naj sprejme hitro odločitev o dogovoru, da bi dosegli obnovitev oblasti. Vodja DUP-a Jeffrey Donaldson je sicer v odzivu na ponedeljkov dogovor opozoril, da še naprej obstajajo "vprašanja, ki vzbujajo skrb", njegova stranka pa bo pred odločitvijo glede sodelovanja v vladi preučila podrobnosti dogovora.

Tudi Sinn Fein, ki je najmočnejša stranka v severnoirskem parlamentu, mora podrobnosti dogovora še preučiti, je dejala namestnica vodje stranke Michelle O'Neill in vnovič pozvala DUP, naj prekine bojkot sodelovanja v vladi. "Pozdravljam sklenjeni dogovor, vedno smo trdili, da je s pragmatizmom mogoče najti rešitve," je dodala O'Neill.

Sunak pravi, da bo nov dogovor z EU-jem zagotovil Severni Irski "edinstven" položaj pri dostopu do trgov Združenega kraljestva in EU-ja. Če bo načelni dogovor med Londonom in Brusljem uresničen, ima Severna Irska potencial, da postane "najvznemirljivejše gospodarsko območje na svetu" z neoviranim dostopom tako do domačega trga Združenega kraljestva kot tudi do enotnega trga EU-ja, je dejal med obiskom tovarne v okrožju Antrim na Severnem Irskem, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Med drugim bo t. i. windsorski okvir omogočil neovirano trgovanje po celotnem Združenem kraljestvu. Uvaja zelene pasove za blago, ki je iz preostalih delov države namenjeno na Severno Irsko. To bo pomenilo odpravo "carinske birokracije", je dejal Sunak. Za blago, pri katerem obstaja tveganje, da bo šlo v EU, bodo medtem uvedli rdeče pasove, kar pomeni ohranitev dosedanjih carinskih pravil.

Poleg tega po zagotovilih Sunaka zagotavlja suverenost ljudi na Severnem Irskem. Severnoirski regionalni parlament bo namreč lahko po novem preprečil, da bi evropska zakonodaja glede blaga veljala na Severnem Irskem, pri čemer bo imela britanska vlada možnost veta.

Uspeh dogovora bo verjetno odvisen od tega, ali bo Sunaku uspelo prepričati DUP, da konča bojkot delitve oblasti na Severnem Irskem. Obisk britanskega premierja v tej pokrajini označujejo kot "ofenzivo šarma", da bi unioniste prepričal o sprejetju dogovora.

Sunak se je po pogovorih v Belfastu odpravil nazaj v London, kjer naj bi se v Westminstru srečal s torijskimi poslanci, člani vplivnega odbora 1922. Konservativni premier bo potreboval njihovo podporo, da bi uresničil dogovor z Brusljem. Za Sunaka je namreč pomembno tudi, da zagovorniki izstopa Združenega kraljestva iz Unije v njegovi lastni stranki ne onemogočijo dogovora.