Ursula von der Leyen. Foto: EPA
Ursula von der Leyen. Foto: EPA

"Konkurenca je dobra. A ta konkurenca mora spoštovati enake pogoje," je v belgijskem mestu Brugges dejala Ursula von der Leyen.

ZDA so sprejele zakon o zmanjšanju inflacije, težek 430 milijard dolarjev, ki uvaja velikodušne davčne olajšave, zaradi česar bi lahko privabil evropska podjetja, tista, ki bi ostala v EU-ju, pa bi postavil v slabši položaj. Področja so različna, od proizvajanja avtomobilov do zelenih tehnologij.

Ursula von der Leyen je dejala, da morajo zaradi omenjenega ameriškega zakona v EU-ju premisliti, kako izboljšati okvir za državne pomoči in ga prilagoditi novemu svetovnemu okolju.

EU mora sprejeti ukrepe na področjih, na katerih je ameriški zakon povzročil popačenja, je dejala predsednica Evropske komisije in opozorila, da trgovinska vojna ni v nikogaršnjem interesu.

To vprašanje bo ena izmed tem pogovorov na srečanju Trgovinskega in tehnološkega sveta EU-ja in ZDA 5. decembra.

Da bi kratkoročno pomagali evropskim podjetjem, bo EU pospešil načrt za končanje odvisnosti od ruskih fosilnih goriv s financiranjem zelenega prehoda, je še dejala Ursula von der Leyen.

EU po njenih besedah potrebuje "strukturni odgovor" na industrijsko politiko konkurenčnih držav. Omenila je "višjo stopnjo koordinacije politik" glede vodika, polprevodnikov, kvantnih računalnikov, umetne inteligence in biotehnologije.

Obenem pa mora EU po besedah vodje komisije sodelovati z ZDA glede na velike kitajske subvencije za avtomobile in dejstvo, da Kitajska nadzira ključne surovine. To bi lahko pomenilo na primer dogovor med EU-jem in ZDA glede standardov za polnjenje električnih vozil. "Če se Evropa in ZDA strinjajo o skupnih standardih, bomo oblikovali globalne standarde in jih ne bomo prepustili drugim," je dejala.

EU in ZDA bodo morali sodelovati tudi na področju redkih surovin, pri katerih ima Kitajska prevladujoč položaj.