Pogajalce čakajo zahtevna pogajanja. Foto: EPA
Pogajalce čakajo zahtevna pogajanja. Foto: EPA

Na čelu okoli stočlanske pogajalske ekipe Unije je Francoz Michel Barnier, ki je vodil tudi pogajanja o ločitvenem sporazumu, britanske pogajalce, tudi teh je okoli 100, pa vodi David Frost. Pogajanja bodo izmenično v Bruslju in Londonu, predvidena sta dva kroga na mesec, za zdaj je predvidenih pet krogov.

Strani sta opredelili enajst pogajalskih skupin, o katerih naj bi se pogajali vzporedno. Med njimi so trgovina z blagom, enaki konkurenčni pogoji za odprto in pošteno konkurenco, promet, ribištvo ter mobilnost in koordinacija socialne varnosti.

Novi sporazum o prihodnjih odnosih med EU-jem in Združenim kraljestvom je treba skleniti do konca leta, ko se izteče prehodno obdobje, v katerem državljani in podjetja na obeh straneh brexita še ne občutijo. Do takrat Združeno kraljestvo ostaja v notranjem trgu in carinski uniji ter pod jurisdikcijo Sodišča EU-ja, tako da se bo brexit dejansko zgodil konec leta.

Ozračje ob začetku pogajanj je napeto. Britanska stran med opredeljene pogajalske skupine ni želela vključiti sodelovanja na področju zunanje politike, varnosti in obrambe. Stališča glede ključnih vsebinskih vprašanj, kot sta trgovina in ribištvo, so diametralno nasprotna. Britanski premier Boris Johnson že grozi z umikom iz pogajanj in odstopa od zavez, danih v okviru ločitvenega sporazuma.

EU v pogajalskem mandatu na 36 straneh poudarja, da mora glede na njeno geografsko bližino z Združenim kraljestvom ter njuno gospodarsko soodvisnost prihodnje partnerstvo temeljiti na enakih konkurenčnih pogojih s ciljem odprte in poštene konkurence, kar pomeni spoštovanje evropskih pravil.

Vodilo britanske vlade v pogajanjih pa sta avtonomija in delovanje v skladu z britansko zakonodajo. Poudarjajo, da EU od nobene druge države, s katero ima sklenjen prostotrgovinski sporazum, ne zahteva uskladitve s pravom EU-ja.

Velik izziv bo tudi časovni pritisk. Časa za pogajanja bo namreč le okoli osem mesecev, saj bo na koncu potrebnega še nekaj časa za ratifikacijo. Za zdaj ni jasno, ali bo dovolj ratifikacija na ravni EU-ja ali bo morala sporazum ratificirati vsaka članica posebej.