Z evropskih kapitalskih trgov bo odstranjenih pet bank, med njimi tudi Sberbank, prepoved pa ne velja za njihove evropske podružnice. Foto: EPA
Z evropskih kapitalskih trgov bo odstranjenih pet bank, med njimi tudi Sberbank, prepoved pa ne velja za njihove evropske podružnice. Foto: EPA

Gre za prve gospodarske sankcije proti Rusiji, kot poudarjajo v Bruslju, zaradi dejanj destabilizacije razmer na vzhodu Ukrajine - sankcije naj bi, kot zagotavljajo v Bruslju, prinesle čim več večji učinek oziroma škodo za Rusijo in čim manjšo škodo za evropske države, ki jim Rusija že napoveduje protiukrepe - tako za članice kot za Ukrajino.

Dogovor o krepitvi sankcij ne pomeni, da so vse ruske banke odstranjene z evropskih kapitalskih trgov. Naštetih je namreč pet bank, med njimi VTB, Sberbank in Gazprombank, prepoved pa recimo ne velja za njihove podružnice v evropskih državah; sedež evropske podružnice Sberbank je na Dunaju.

Izvzete so, kot je razumeti, tudi vse dozdajšnje pogodbe glede prodaje orožja - Francija bo tako lahko izvedla večmilijonski posel, povezan z rusko nabavo vojaških sistemov mistral. Že v sredo je Unija objavila razširjen seznam kaznovanih oseb z zamrznitvijo premoženja in prepovedjo potovanja v Unijo - na njem so se znašli tudi trije tesni sodelavci ruskega predsednika Vladimirja Putina. Ne seznamu je zdaj že 95 fizičnih oseb in 23 pravnih oseb, ta ukrep Unije pa naj bi kaznoval tiste, ki podpirajo ali imajo koristi od ruskih odločevalcev, odgovornih za destabilizacijo vzhodne Ukrajine ali nezakonito priključitev Krima Rusiji.

Ruski poraz na sodiščih v Strasbourgu in Haagu
Moskva je sicer danes znova doživela sodni poraz - potem ko je arbitražno sodišče v Haagu pred dnevi odločilo, da mora s 50 milijardami dolarjev poplačati delničarje uničenega naftnega velikana Jukos, je danes podobno sodbo objavilo še sodišče za človekove pravice v Strasbourgu - Rusija mora nekdanjim delničarjem plačati za skoraj dve milijardi evrov odškodnine. Na sodbo se namerava Rusija pritožiti.