Ukrajinsko žito naj bi predstavljalo nelojalno konkurenco. Foto: EPA
Ukrajinsko žito naj bi predstavljalo nelojalno konkurenco. Foto: EPA

Komisija je danes do 15. septembra podaljšala ukrepe, ki jih je uvedla na začetku maja. Od tedaj je dovoljen uvoz pšenice, koruze, oljne ogrščice in sončničnih semen v vse članice EU-ja, razen Poljsko, Madžarsko, Slovaško, Bolgarijo in Romunijo. V teh pet članic je mogoče žito uvoziti, samo če je namenjeno tranzitu v druge članice Unije ali tretje države.

Podaljšanje je potrebno, ker logistična ozka grla v teh članicah ostajajo, poleg tega pa se pred sezono žetve spoprijemajo s pomanjkanjem skladiščnih zmogljivosti, so pojasnili v Bruslju.

Postopna odprava omejitve uvoza bo omogočila izboljšanje delovanja solidarnostnih pasov, ki so namenjeni olajšanju trgovine med EU-jem in Ukrajino, so dodali. Nad tem bo bedela skupna platforma, v kateri sodelujejo Evropska komisija, Poljska, Madžarska, Slovaška, Bolgarija, Romunija in Ukrajina. Prvo srečanje na tehnični ravni je potekalo v petek.

Na komisiji so poudarili še, da bodo v primeru, če bo ena ali več od teh petih članic ovirala tranzit žita, znova ocenili, ali obstajajo pogoji za izvajanje ukrepov.

V Bruslju so spomnili, da so jih sprejeli zaradi logističnih ozkih grl, ki so nastala v ukrajinskih sosedah, in ob pogoju, da bo peterica držav odpravila enostranske ukrepe glede žita iz Ukrajine. Madžarska tega še vedno ni storila.

Ker vse države še niso odpravile enostranskih ukrepov, v okviru katerih so omejile uvoz žita iz Ukrajine, komisija še vedno ni uradno predlagala dodatne finančne podpore za kmete v teh državah. Dodatna podpora v vrednosti 100 milijonov evrov je bila sicer del širšega svežnja ukrepov.

Bruselj je uvoz omejil, potem ko so se ukrajinske sosede zaradi prevelikih količin uvoza ukrajinskega žita, za katero je EU junija lani odpravil carine, znašle v težavah. Začele so se kopičiti zaloge, zaradi česar je na trgu končalo veliko žita po tako nizkih cenah, da izkrivljajo tržne razmere.

Podlaga za današnje podaljšanje je sicer obnovitev uredbe, v skladu s katero je EU junija lani odpravil carine na ukrajinsko žito. Uredbo so z današnjim dnem podaljšali za eno leto. To po navedbah komisije kaže na neomajno podporo EU-ja Ukrajini pri spoprijemanju s posledicami ruske agresije.