Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in evropski komisar za pravosodje Didier Reynders med predstavitvijo zakonodajnega predloga za covidno potrdilo. Potrdilo bo veljalo v vseh članicah EU, možnost sodelovanja pa imajo tudi Islandija, Lihtenštajn, Norveška in Švica. Dobili naj bi ga vsi državljani EU in njihovi družinski člani, ne glede na njihovo nacionalnost. Prav tako naj bi ga dobili državljani tretjih držav, ki bivajo v EU. Foto: EPA
Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in evropski komisar za pravosodje Didier Reynders med predstavitvijo zakonodajnega predloga za covidno potrdilo. Potrdilo bo veljalo v vseh članicah EU, možnost sodelovanja pa imajo tudi Islandija, Lihtenštajn, Norveška in Švica. Dobili naj bi ga vsi državljani EU in njihovi družinski člani, ne glede na njihovo nacionalnost. Prav tako naj bi ga dobili državljani tretjih držav, ki bivajo v EU. Foto: EPA

To "digitalno zeleno potrdilo" bo dokaz, da se je oseba cepila proti covidu-19, da ima negativen izid testa ali da je prebolela covid-19. Potrdilo bo brezplačno, na voljo bo v digitalni ali papirnati obliki. Digitalno zeleno potrdilo je po navedbah komisije evropski pristop, ki bo zagotovil, da bodo vsi državljani EU in njihove družine to poletje potovali varno in s čim manj omejitvami. To potrdilo ne bo pogoj za prosto gibanje in ne bo nikogar diskriminiralo, poudarjajo v Bruslju.

Bruselj predlaga covidno potrdilo in računa na 460 milijonov odmerkov

Potrdilo bo vključevalo informacije o imenu imetnika, datumu rojstva, državi izdajateljici in identifikatorju. Cepilno potrdilo bo vključevalo informacije o cepivu in proizvajalcu, številu odmerkov in datumu cepljenja. Potrdilo o testiranju bo vključevalo informacije o vrsti testa, datumu in uri testiranja, centru testiranja ter izidu izid. Potrdilo o prebolevnosti pa bo vključevalo informacije o datumu pozitivnega testa ter izdajatelju, datumu in veljavnosti potrdila.

Gre za začasen ukrep, ki je povezan s trajanjem pandemije novega koronavirusa
Vsako potrdilo, v digitalni ali papirnati obliki, bo imelo svojo kodo QR. Za olajšanje čezmejne uporabe potrdil naj bi bile informacije napisane v jeziku države izdajateljice in v angleščini. Gre za začasen ukrep, ki je povezan s trajanjem pandemije novega koronavirusa. Sistem naj bi ukinili, ko bo Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) razglasila konec mednarodne javnozdravstvene krize zaradi covida-19. Če WHO takšno krizo nato znova razglasi, je mogoče sistem ponovno vzpostaviti.

Slovenija podpira digitalno zeleno potrdilo
Slovenija podpira zakonodajo o digitalnem zelenem potrdilu, ki bo olajšalo prosto gibanje oseb in transport, ter pri tem izpostavlja, da je treba upoštevati načelo nediskriminacije, je v torek povedal minister za zdravje Janez Poklukar po zasedanju ministrov EU za zdravje.

Von der Leyen: Vzajemnost in sorazmernost pri izvozu cepiv
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je pozvala k vzajemnosti in sorazmernosti pri izvozu cepiv proti novemu koronavirusu, sicer pa zagrozila z ostrejšimi ukrepi proti državam, ki proizvajajo cepiva, a ne zagotavljajo vzajemnosti. Opozorilo se nanaša zlasti na Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske.

Komisija predstavila predlog covidnega potrdila

Članice EU-ja izvozile 41 milijonov odmerkov v 33 držav
EU je od začetka februarja, od vzpostavitve mehanizma za nadzor izvoza cepiv, prejel več kot tristo zaprosil za izvoz in odobril vse razen enega. "Gre za izvoz 41 milijonov odmerkov v 33 držav," je izpostavila predsednica. Ob tem je opozorila, da odprte ceste vodijo v obe smeri, zato je treba zagotoviti vzajemnost in sorazmernost. "Naj bom jasna glede vzajemnosti: če se položaj ne spremeni, bomo premislili o tem, kako zagotoviti, da bo izvoz v države, ki same proizvajajo cepiva, odvisen od njihove stopnje odprtosti," je dejala. Opozorilo se nanaša zlasti na Združeno kraljestvo in je predvsem odziv na zaplete pri dobavi cepiva britansko-švedskega podjetja AstraZenece, s katerim ima Unija največ težav.

Von der Leyen: Do konca junija želimo cepiti 260 milijonov ljudi.
Von der Leynova je pojasnila, da EU računa, da bo v prvem polletju dobila skupaj 466 milijonov odmerkov cepiva, s katerimi bi lahko do konca junija cepili 260 milijonov ljudi, kar je okoli 58 odstotkov odraslih prebivalcev Unije. Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton pa je izpostavil, da je EU doslej dobila 69,8 milijona odmerkov cepiv, uporabila pa je 52,4 milijona odmerkov. 15,2 milijona odmerkov so rezervirali, da se zagotovi drugi odmerek. Ostane 2,2 milijona odmerkov. To je razlika med dobavljenimi in uporabljenimi cepivi.

Podjetji Pfizer in BioNTech sta za zdaj največja in najbolj zanesljiva dobavitelja cepiva proti covidu-19 v Evropski uniji. Foto: EPA
Podjetji Pfizer in BioNTech sta za zdaj največja in najbolj zanesljiva dobavitelja cepiva proti covidu-19 v Evropski uniji. Foto: EPA

V prvem četrtletju 106 milijonov odmerkov, v drugem EU računa na 360
EU naj bi v prvem četrtletju, ki se končuje, dobila 106 milijonov odmerkov, v drugem pa računa na 360 milijonov. "Začetek je bil težak, kot se je pričakovalo," je poudarila von der Leynova na novinarski konferenci, na kateri je orisala položaj glede cepiv dva tedna pred iztekom prvega četrtletja leta. A razmere se izboljšujejo. BioNTech in Pfizer ter Moderna v prvem četrtletju dobavljajo v skladu s pogodbo. Od BioNTecha in Pfizerja bo unija v omenjenem obdobju dobila 66 milijonov odmerkov, od Moderne pa deset milijonov, je pojasnila predsednica.

AstraZeneca bo namesto 90 milijonov dobavila le 30 milijonov odmerkov cepiva
AstraZeneca pa je po navedbah von der Leynove žal proizvedla in dobavila manj, kot bi morala po pogodbenih obveznostih, kar je boleče zmanjšalo hitrost cepljenja. To britansko-švedsko podjetje bi moralo v prvem četrtletju dobaviti 90 milijonov odmerkov. To številko je sprva zmanjšalo na 40 milijonov, nato pa na 30 milijonov.

Prihaja še cepivo Johnson & Johnson, ki se edino daje v enem odmerku
V drugem četrtletju, v začetku aprila, se bo trojici cepiv pridružilo še cepivo družbe Johnson & Johnson, ki naj bi v tem obdobju dobavila 55 milijonov odmerkov cepiv. To cepivo je doslej edino, ki se daje v enem odmerku. BioNTech in Pfizer naj bi v drugem četrtletju zagotovila 200 milijonov odmerkov, Moderna 35 milijonov, AstraZeneca pa le 70 milijonov, medtem ko bi jih po pogodbi morala dobaviti 180 milijonov. Ob upoštevanju vseh naštetih številk torej unija v drugem četrtletju računa na 360 milijonov odmerkov cepiv.