Foto: Reuters
Foto: Reuters

Britanska vlada je namreč predstavila predlog zakona, s katerim želi spremeniti dele severnoirskega protokola in s tem olajšati pretok blaga iz Združenega kraljestva na Severno Irsko. V skladu s predlogom bi spore reševala "neodvisna arbitraža", in ne Sodišče EU-ja.

Britanska vlada sicer obljublja, da bi s predlaganim zakonom odpravila "nepotrebno dokumentacijo" pri preverjanju blaga in da bi bila s tem podjetja na Severnem Irskem deležna enakih davčnih olajšav kot podjetja drugod po Združenem kraljestvu.

"Naš cilj bo vedno zagotoviti implementacijo severnoirskega protokola. Naš odziv na enostransko ravnanje Združenega kraljestva bo odražal ta cilj in bo sorazmeren," je povedal podpredsednik komisije Maroš Šefčovič, ki je na strani EU-ja pristojen za pogovore z Londonom o izvajanju sporazuma o britanskem izstopu iz Unije. Del tega dogovora je tudi severnoirski protokol.

ZDA pozivajo London k pogajanjem v dobri veri

Ameriški zunanji minister Antony Blinken je v ponedeljek pozval Združeno kraljestvo, naj se z EU-jem glede Severne Irske pogaja v dobri veri, potem ko je britanska vlada objavila predlog zakona za odpravo določenih delov severnoirskega protokola.

Blinken je britansko zunanjo ministrico Liz Truss pozval, naj nadaljuje pogajanja v dobri veri, da se najdejo rešitve, ki bi ohranile napredek, dosežen z velikonočnim sporazumom. Ta je bil dosežen leta 1998 s posredovanjem ZDA in je končal obdobje nasilnega konflikta med katoliškimi republikanci in protestantskimi unionisti na Severnem Irskem.

Najprej bo komisija preučila možnost nadaljevanja pravnega postopka, ki ga je proti Združenemu kraljestvu uvedla marca 2021. "Ta pravni postopek smo decembra 2021 v duhu konstruktivnega sodelovanja zaustavili, da bi našli prostor za skupne rešitve. Britansko enostransko ravnanje pa je v nasprotju s tem duhom," je povedal podpredsednik komisije.

Evropska komisija je marca lani Londonu poslala uradni opomin zaradi kršenja temeljnih določil severnoirskega protokola, katerega namen je preprečiti trdo mejo na irskem otoku. V opominu je zahtevala, da Združeno kraljestvo znova začne spoštovati protokol. Postopek, ki se lahko konča na Sodišču EU-ja, so nato septembra zaustavili.

Poleg tega bo Bruselj zdaj po Šefčovičevih besedah razmislil o uvedbi novih pravnih postopkov, ki ščitijo enotni trg EU-ja pred tveganji, ki jih kršitev protokola predstavlja za podjetja v EU-ju ter varnost in zdravje državljanov članic Unije.

Obenem bo v skladu z močno zavezanostjo Evropske unije podjetjem in ljudem na Severnem Irskem komisija podrobneje predstavila model za fleksibilno implementacijo protokola, ki bo temeljil na trajnih rešitvah v okviru tega dogovora, je povedal Šefčovič.

Spomnil je še, da je bila sklenitev izstopnega sporazuma predpogoj za pogajanja o sporazumu o trgovini in sodelovanju med EU-jem in Združenim kraljestvom. Zadnja poteza Londona po njegovem mnenju spodkopava zaupanje, ki je potrebno za dvostransko sodelovanje v okviru tega sporazuma o odnosih po brexitu.

"Združeno kraljestvo pozivamo, da sodeluje z nami pri iskanju skupnih rešitev. Komisija je pripravljena odigrati svojo vlogo, kot to počne že od začetka," je še dejal Šefčovič.

Zavrnitev novih pogajanj o protokolu

Ob tem je zavrnil možnost ponovnih pogajanj o severnoirskem protokolu. "Vsakršna ponovna pogajanja bi prinesla dodatno pravno negotovost severnoirskim prebivalcem in podjetjem. Zato se EU ne bo znova pogajal o protokolu," je povedal.