Številni se bojijo poletnih kolon na mejah schengena. Foto: Reuters
Številni se bojijo poletnih kolon na mejah schengena. Foto: Reuters
Slovensko-avstrijska meja v Šentilju. Foto: Reuters
Nadzor na severni meji podaljšan

V tem obdobju naj bi Avstrija, Nemčija, Danska, Švedska in Norveška, ki začasni nadzor še izvajajo, ta ukrep postopno odpravile in nadomestile s sorazmernimi policijskimi kontrolami.

Čeprav se razmere na splošno stabilizirajo, je v Grčiji še vedno znatno število nezakonitih prebežnikov in prosilcev za azil, zato komisija kot previdnostni ukrep priporoča še zadnje podaljšanje nadzora, ki mora biti odpravljen v šestih mesecih, so pojasnili v Bruslju. Nadzor v tem šestmesečnem obdobju mora biti po navedbah komisije ciljno usmerjen in omejen, uporabljen le kot izhod v skrajni sili.

Poziv k alternativnim ukrepom
Komisija članice tudi poziva, naj vse pogosteje uporabljajo alternativne ukrepe, ki lahko zagotovijo enako stopnjo varnosti, na primer sorazmerne policijske kontrole na mejnih območjih in na glavnih prometnicah. V ta namen je komisija danes objavila tudi priporočilo za izvajanje sorazmernih policijskih kontrol in policijsko sodelovanje v schengenskem območju.

Prvi podpredsednik komisije Frans Timmermans ob tem obljublja: "To pomeni, da se bomo čez šest mesecev vrnili k popolnoma delujočemu schengenskemu prostoru brez nadzora na notranjih mejah."

Podobne obljube komisarja za migracije Dimitrisa Avramopulosa ob prejšnjem podaljšanju se sicer niso uresničile. "Gre za vprašanje treh mesecev pred vrnitvijo k normalnemu delovanju," je konec januarja napovedal komisar.
Avramopulos prihaja v Slovenijo
Komisar Avramopulos bo sicer v sklopu prizadevanj za zagotovitev ustreznega izvajanja novih evropskih pravil kmalu obiskal Slovenijo in Hrvaško. Komisar je spomnil na "konstruktiven" sobotni sestanek predsednika komisije Jean-Clauda Junckerja s slovenskim in hrvaškim premierjem Mirom Cerarjem in Andrejem Plenkovićem.

Komisija je v soboto podala podrobnejše smernice za izvajanje tega nadzora, da bi se izognili pretiranim zastojem, zlasti med poletjem. V skladu s temi smernicami je v primeru več kot 15-minutnega zastoja mogoč prehod na ciljno usmerjen nadzor.

Avramopulos je poudaril, da tako Slovenija kot Hrvaška menita, da so tehnične smernice komisije zelo koristne in zelo dobra podlaga za nadaljnje sodelovanje, ter v prihodnjih dneh in tednih napovedal dodatne usmeritve. "V prihodnjih dneh in tednih bomo pripravili nadaljnje usmeritve za obveščanje o odločitvi za izvajanje ciljno usmerjenega nadzora in tehnični obisk meje," je napovedal komisar ter dodal, da bo tudi sam "zelo kmalu" obiskal Slovenijo in Hrvaško.

Nadzor na severni meji podaljšan