Foto: BoBo
Foto: BoBo

Nove določbe omejujejo ravni perfluorooktan sulfonske kisline (PFOS), perfluorooktanojske kisline (PFOA), perfluorononanojske kisline (PFNA) in perfluoroheksan sulfonske kisline (PFHxS), so zapisali pri Evropski komisiji.

"Naredili smo nov korak k izboljšanju prehranske varnosti v EU-ju," je ob sprejemu novih pravil dejala evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides in dodala, da Evropska komisija z novimi pravili na prvo mesto postavlja zdravje državljanov. "To je vedno naša prioriteta," so komisarko povzeli v sporočilu za javnost.

Nova pravila bodo začela veljati z novim letom.

Pozivi k zaščiti pred nezaželenimi onesnaževalci hrane

Evropska potrošniška organizacija pa je skupaj s članicami Bruselj pozvala k pripravi zaščitnih ukrepov za silikon in druge materiale, s katerimi bi potrošnike zaščitili pred nezaželenimi onesnaževalci hrane. Poziv so podkrepili z analizo 44 vzorcev silikonskih pekačev, med katerimi jih je bilo le sedem popolnoma varnih za uporabo.

Evropske potrošniške organizacije so pod drobnogled vzele silikonske pekače, ki se večinoma uporabljajo za pripravo sladic, so pojasnili na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), ki je članica evropske potrošniške organizacije. Med vzorci so preverili predvsem tiste, ki omogočajo oblikovanje in peko več manjših kosov.

"Iz različnih evropskih držav so na test poslali 44 vzorcev, med njimi jih je bilo le sedem popolnoma varnih za uporabo. Pri desetih izdelkih so med testom zaznali prehajanje škodljivih snovi v večjih količinah, zato niso primerni za večkratno uporabo pri visokih temperaturah. V vseh preostalih pekačih je bila količina izločenih snovi nižja, a ker je šlo za snovi, ki po razvrstitvi REACH sodijo med takšne, ki vzbujajo veliko skrb, je treba pri uporabi upoštevati previdnostno načelom," so povzeli raziskavo.

Evropska potrošniška organizacija in njene članice so EU pozvale, naj znova razmisli o svoji zakonodaji o materialih, ki prihajajo v stik z živili, in bolje poskrbi za zaščito potrošnikov.

"Kemikalije se kopičijo v našem telesu in naravi, za številne si ne predstavljamo natančno, kakšne dolgoročne posledice prinašajo," opozarjajo pri zvezi potrošnikov.

ZPS ob uporabi silikonskih pekačev potrošnikom priporoča, da jih ne uporabljajo vsak dan, ob uporabi pa morajo nujno upoštevati najvišjo temperaturo. Pred prvo uporabo pekača jim predlagajo pripravo izdelka, ki naj ga potem zavržejo.

"Pekač postavite v ogreto pečico in vsaj pet centimetrov od vrha in sten pečice. Izogibajte se uporabi noža in drugih ostrih predmetov. Pekača ne pomivajte z agresivnim detergentom, uporabite nevtralnega. Hrano z velikim deležem maščobe v pekaču pripravljajte pri nižji temperaturi od dovoljene. Na splošno, tudi zaradi nastajanja rakotvornega akrilamida, priporočamo, da jedi v pečici pripravljate pri temperaturi, nižji od 180 stopinj Celzija," so še nekateri nasveti ZPS-ja.