David Cameron in Francois Hollande se strinjata, da predlogi reforme predstavljajo trdne temelje za dogovor. Foto: Reuters
David Cameron in Francois Hollande se strinjata, da predlogi reforme predstavljajo trdne temelje za dogovor. Foto: Reuters

Cameron in Hollande sta se srečala v ponedeljek zvečer. "Strinjala sta se, da dobro napredujemo glede britanskih zahtev in da osnutek besedila Evropskega sveta zagotavlja trdne temelje za dogovor na vrhu ta teden," je izjavil tiskovni predstavnik Downing Streeta.

Več dela pri gospodarskem upravljanju
Na francoski strani so sporočili, da je Hollande na obisku dejal, da bo "potrebnega več dela, posebej pri gospodarskem upravljanju", preden bo dosežen dogovor, s katerim bo Unija poskusila preprečiti izstop Velike Britanije iz EU-ja, so pa iz Pariza dodali, da "obstaja politična volja za sklenitev dogovora". Francija namreč želi omejiti kakršne koli britanske pravice do poseganja v odločitve evrskega območja in zagotoviti britansko zavezo, da omogoča nadaljnjo integracijo evrskega območja.

Predlog dogovora, ki ga je prejšnji teden objavil predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, vključuje možnost sporne zasilne zavore za omejitev socialnih prejemkov na trgu dela za nebritanske državljane Unije, določena varovala za države brez evra, zaveze za krepitev konkurenčnosti ter zagotovila za ohranitev britanske suverenosti in večjo vlogo parlamentov.

Srečanji s Schulzem in Junckerjem
Velika Britanija in preostale članice Unije naj bi dogovor zapečatile na vrhu Unije v četrtek in petek v Bruslju. Cameron se je pred tem sestal z voditelji treh največjih političnih skupin v Evropskem parlamentu, ki so, kot so sporočili iz britanske vlade, "jasno izrazili svojo podporo" britanskim predlogom. Nekateri deli sporazume med Veliko Britanijo in EU-jem bo morda potreboval tudi odobritev Evropskega parlamenta, poroča BBC.

Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je srečanje s Cameronom označil za "zelo konstruktivnega". Ko do sporazum dosežen na ravni EU voditeljev, bodo evropski poslanci in poslanke čim prej začeli zakonodajni proces, pri čemer pa, kot je dejal, v demokratični ureditvi ne more vnaprej zagotoviti podpore. Dodal pa je, da glede na njegove izkušnje zadeva "gre v pravi smeri", ko je dogovor dosežen med vsemi voditelji držav. Dogovor pa bo moral biti dosežen v okviru obstoječih evropskih sporazumov.

Cameron se je srečal tudi s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem, pred srečanjem pa je Juncker dejal, da zanj izstop Velike Britanije iz Unije ni možnost. Zanj tako ni načrta B, ampak zgolj načrt A. "Velika Britanija bo ostala v EU-ju kot konstruktivna in dejavna članica," je dejal Juncker.

V primeru dogovora o zahtevanih reformah je Cameron obljubil kampanjo v podporo nadaljnjemu članstvu države v Uniji. Referendum je načrtovan do konca leta 2017, decembra je Cameron nakazal, da bi ga lahko izvedli že letos. Omenja se, da bi lahko potekal junija. Zagovorniki članstva opozarjajo, da bi izstop škodoval britanskemu gospodarstvu in bi lahko spodbudil še glasovanje o neodvisnosti Škotske. Nasprotniki članstva na drugi strani menijo, da bi bilo Britancem bolje zunaj EU-ja. Kot poroča BBC, kritiki opozarjajo, da bi lahko Evropski parlament spremenil vsebin sporazuma po tem, ko bi Britanci na referendumu glasovali za obstanek v Uniji.