Cameron meni, da se ne more tako vesti do države, ki je ena izmed največjih plačnic v proračun. Foto: Reuters
Cameron meni, da se ne more tako vesti do države, ki je ena izmed največjih plačnic v proračun. Foto: Reuters
Matteo Renzi
Proračunu nasprotuje tudi italijanski premier Matteo Renzi. Foto: EPA
Britance razburil evropski proračun
Evropski proračun razjezil Britance

Britanski premier David Cameron je ogorčeno dejal, da tega računa ne bo plačal do 1. decembra.

"To ni številka, to je smrtonosno orožje," je bil oster v odzivu na oceno proračuna Evropske komisije na podlagi podatkov od leta 1995 do leta 2013, po katerem bi morale nekatere članice v proračun vplačati več, drugim pa bi bil denar povrnjen.

Velika Britanija bi morala doplačati največ, po drugi strani pa bi največ denarja nazaj dobila Francija, in sicer dobro milijardo evrov. Nemčija bi dobila vrnjenih 780 milijonov evrov, medtem ko naj bi Sloveniji pripadlo 17,9 milijona evrov.

Britance podpirata Nizozemska in Italija, ki bi prav tako morali plačati dodaten denar v proračun. Nizozemska bi morala doplačati okoli 642,7 milijona evrov, Italija pa 340,1 milijona evrov.

Evropska komisija poudarja, da gre za okvirno oceno in da podatki še niso dokončni. Dokončne prilagoditve bodo članicam uradno sporočili novembra, prilagoditve pa naj bi izvedli na začetku decembra.

"Evrokrati brez srca in duše"
Vprašanje dodatnega vplačila v evropsko blagajno je še posebej občutljivo ob načrtovanem referendumu o članstvu Velike Britanije v Uniji, saj je voda na mlin evroskeptikom. Cameron je na vprašanje, kako bo to vplivalo na razpravo o izstopu Otoka iz Unije, odgovoril: "Pomaga zagotovo ne."

"Za britansko javnost in tudi zame je to popolnoma nesprejemljivo," je opozoril Cameron, ki ga najbolj jezi, da tehnokrati v Evropski komisiji dve milijardi evrov opisujejo kot zgolj tehnično prilagoditev in da pričakujejo plačilo tega ogromnega računa v enem mesecu.

"Ali ne razumejo? To daje Evropejcem misliti, da so EU-birokrati in evrokrati brez srca in duše," je bil oster britanski premier, ki je dejal, da ne bodo plačali do 1. decembra, vendar ni izključil možnosti poznejšega plačila.

Krizni sestanek
Finančni ministri Evropske unije so že ugodili njegovi zahtevi po kriznem sestanku. Cameron je dejal, da je za zahteve po dodatnem denarju prvič slišal v četrtek, vendar priznal, da je bil britanski finančni minister z njimi seznanjen že pred tednom dni.

Doplačila in izplačila prihajajo po letnem izračunu gospodarskih kazalcev članic EU-ja od leta 1995 naprej, po katerih se je Velika Britanija odrezala bolje, kot so sprva ocenjevali. Prvič je bil v izračun vključen tudi črni trg, s podatki za mamila in prostitucijo.

Hollande: Pravila je treba spoštovati
Odhajajoči predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je po koncu vrha EU-ja v Bruslju poudaril, da bi Velika Britanija račun v višini dveh milijard morala pričakovati. "To ne bi smelo biti presenečenje za članice," je dejal.

Francoski predsednik Francois Hollande pa je Cameronu sporočil, da morajo države članice spoštovati proračunska pravila unije. "Spoštovanje pogodb, to je za vse," je dejal na novinarski konferenci.

Cerar: Zgdobe pred novinarji včasih drugačne
Proračunsko dramo je komentiral tudi slovenski premier Miro Cerar, ki je povedal, da se je po izračunih evropskega statističnega urada Eurostata izkazalo, da bo morala Slovenija vplačati manj, kot je bilo pričakovano, nekatere druge države pa bistveno več.

Cameronovih izjav za medije Cerar ni želel podrobno komentirati, dejal pa je, da je britanskega premierja ta znesek, ki ga bo morala Velika Britanija vplačati, izjemno presenetil.

Razprava o tem na samem vrhu je po Cerarjevih besedah potekala precej umirjeno, enostavno je bilo to prepoznano kot neke vrste presenečenje, nihče pa ni želel izpodbijati verodostojnosti Eurostata in drugih institucij, ki imajo na take izračune vpliv oziroma o njih odločajo. "To so neodvisna telesa, ki jih je treba spoštovati," je poudaril.

Voditelji so se po navedbah slovenskega premierja zavzeli za to, da si vzamejo nekaj časa, da vsi skupaj premislijo o tem, na podlagi katerih podatkov je prišlo do teh spremenjenih izračunov, brez kakršnih koli vnaprejšnjih dvomov o verodostojnosti neodvisnih institucij.

"Je pa jasno vsem državam, ki bodo morale plačati več, da bodo morale spoštovati sprejeta pravila. Tak je bil sklep Evropskega sveta. Kaj se potem dogaja pred novinarji, je pa lahko včasih tudi neka druga zgodba," je sklenil slovenski premier.

Britance razburil evropski proračun
Evropski proračun razjezil Britance