Referendum o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije bo zagotovo izveden do konca leta 2017, saj je ključna obljuba zmagovitega Davida Camerona, ki zdaj računa na obsežno reformo EU-ja in nove popuste za Britance iz strahu pred izstopom ene največjih članic. Foto: Reuters
Referendum o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije bo zagotovo izveden do konca leta 2017, saj je ključna obljuba zmagovitega Davida Camerona, ki zdaj računa na obsežno reformo EU-ja in nove popuste za Britance iz strahu pred izstopom ene največjih članic. Foto: Reuters
David Cameron v Rigi
Cameron je po novi zmagi torijcev v ofenzivi in napoveduje ostra pogajanja z Brusljem in preostalimi 27 članicami EU-ja, ki bi podprle številne reforme, ne pa osnovnih sprememb, kot je svoboden pretok ljudi, blaga in storitev, ki je osnova evropskega združevanja. Foto: Reuters
Predvolilni avtobus vladajočih konzervativcev
Prav v petek je skupina vodilnih znanstvenikov v častniku The Times objavila poziv proti izstopu Združenega kraljestva iz EU-ja. "Javnosti ni dovolj znano, da je EU zelo blagodejen za britansko znanost in inovacije," so zapisali znanstveniki, med njimi tudi nobelovec za genetiko Paul Nurse, astronom Martin Rees in odgovorni urednik znanstvene revije Nature Philip Campbell. Foto: Reuters
Britanske volitve 7. maja 2015
Izstopu Velike Britanije iz Evropske unije nasprotuje večina strank: laburisti, liberalni demokrati, škotski in valižanski nacionalisti. Za izstop so uradno le UKIP in ulsterski lojalisti, medtem ko so vladajoči konservativci uradno še neodločeni, a dejansko v veliki večini za izstop. Sodeč po izidih majskih volitev, je za izstop tako ravno polovica Britancev. Foto: Reuters
Grčija in Cameron zasenčila vrh vzhodnega partnerstva

Veliki zmagovalec majskih parlamentarnih volitev na Otoku je pričakovano začel izpolnjevati predvolilno obljubo: od Evropske unije zahteva celostno reformo in novo opredelitev odnosov med EU-jem in Veliko Britanijo, pri tem pa David Cameron ne odstopa od ključne obljube. Do konca leta 2017 bo izpeljal referendum, na katerem se bodo Britanci lahko odločili o izstopu iz Evropske unije.

Pogovori ne bodo hitri ne lahki
"Danes začenjam pogovore s kolegi voditelji o reformi Evropske unije in njenem odnosu z Veliko Britanijo,"
je dejal Cameron in ocenil, da ti pogovori ne bodo ne lahki ne hitri, hkrati pa rojakom ponovil svojo obljubo, ki mu je prinesla tudi volilno zmago. "Ko sem se nazadnje sešel z evropskimi voditelji, sem upal, da bom lahko omogočil Britancem odločanje o članstvu Velike Britanije v EU-ju. Zdaj je jasno, da referendum zagotovo bo!"

Britanski premier v procesu pogajanj z evropskimi partnerji pričakuje različna stališča in nestrinjanja, vzpone in padce, veliko hrupa, a obenem verjame, da je s sodelovanjem v pravem duhu mogoče najti rešitve za britanske skrbi in izboljšanje delovanja celotnega EU-ja.

Bo Junckerju predstavil reformne predloge?
"Navsezadnje nismo edini, ki želimo, da bi EU deloval bolje za ljudi po vsej Evropi. In to je tisto, kar sem odločen storiti,"
je poudaril Cameron. Britanski premier bo v sklopu prizadevanj za reformo Unije v prihodnjem tednu obiskal Berlin in Pariz, že v ponedeljek pa bo Cameron doma sprejel vodjo Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja.

V četrtek predstavitev referendumske zakonodaje
V EU-ju poudarjajo, da so doslej o britanskih zahtevah brali v medijih, a še nimajo nobenih uradnih predlogov, tako da za zdaj ni točno jasno, kaj želi Cameron. V sredo bo kraljica Elizabeta II. uradno odprla nov sklic britanskega parlamenta, že dan pozneje pa bo nova stara vlada predstavila zakonodajo, ki bo omogočila izvedbo referenduma.

Podpora reformam, a ne tudi novi pogodbi
Med članicami obstaja po neuradnih informacijah močna volja, da Velika Britanija ostane v klubu, seveda pa so določene meje, na primer nedotakljivost temeljnih svoboščin, vključno s prostim gibanjem oseb. Cameron lahko pričakuje širšo podporo pri rezanju evropskega birokratskega aparata, hkrati pa uradno nobena preostala članica nima nikakršne želje po spreminjanju Lizbonske pogodbe, saj bi to bilo podobno odpiranju Pandorine skrinjice. Konkretnejša razprava o britanskih predlogih za reformo EU-ja se sicer pričakuje na junijskem vrhu Unije v Bruslju.

Ko rabat ne zadovolji več Britancev
Dvomljivci o resničnosti Cameronovih groženj o izstopu čakajo, kakšni bodo reformni predlogi glede obsežne skupne kmetijske politike, za katero se porabi kar 40 odstotkov celotnega proračuna Evropske unije, in Velika Britanija je ena največjih prejemnic - posamezno je največji prejemnik evropskih kmetijskih sredstev kar britanska kraljeva družina.

Ob tem se večina članic sprašuje, ali Veliki Britaniji ni dovolj že rabat oz. popust pri prispevku v evropski proračun, ki ga je že leta 1984 izpogojevala Margaret Thatcher in po katerem Otok že 31 let prispeva v skupno blagajno manj, kot bi moral zaradi svoje razvitosti in številčnosti.

Cerar o britanskem članstvu v EU-ju
"Želim si in mislim, da si moramo vsi želeti, da Velika Britanija ostane konstitutivni del EU-ja, ena pomembnejših članic," je poudaril slovenski premier v Rigi. Voditelji so danes v Rigi o britanskem vprašanju govorili neformalno, tudi Miro Cerar se je na kratko pogovoril neposredno z Davidom Cameronom.
"Britanski premier je v zelo zahtevni situaciji, saj na eni strani del domače javnosti in njegove lastne politične stranke teži k referendumu in zaostritvi meril do migracij in EU-ja, na drugi strani pa ima osebno širši pogled in razume, da je EU pomemben za Veliko Britanijo," je dejal premier Cerar.

Grčija in Cameron zasenčila vrh vzhodnega partnerstva