Češka je pred težko nalogo posredovati med hrvaško in slovensko stranjo. Foto: EPA
Češka je pred težko nalogo posredovati med hrvaško in slovensko stranjo. Foto: EPA
Zunanja politika je prednostnega pomena češkega predsedovanja. Foto: EPA

"V našem interesu je, da odpremo nova poglavja s Hrvaško in odpravimo zastoj zaradi nerešenih vprašanj s Slovenijo," je na novinarski konferenci v Pragi dejal češki premier Mirek Topolanek.



Premier Borut Pahor je glede reševanja zapleta zaradi slovenskih zadržkov v pristopnih pogajanjih Hrvaške z EU-jem v ponedeljek spomnil, da pobuda za srečanje s predsednikom hrvaške vlade Ivom Sanaderjem ostaja, vendar pa čas teče, pri čemer se z vsakim dnem zmanjšuje možnost za rešitev zapleta še med češkim predsedovanjem EU-ju.

Italija ponuja pomoč
Pri reševanju spora med Hrvaško in Slovenijo je po pisanju tržaškega dnevnika Il Piccolo pripravljen pomagati italijanski zunanji minister Franco Frattini, ki naj bi svojo pomoč formalno ponudil na srečanju zunanjih in evropskih ministrov EU-ja ta četrtek v Pragi. Podrobnejše informacije in odziv slovenske ter hrvaške strani na to pobudo za zdaj niso znani.

Češko predsedstvo je zunanje odnose, predvsem z ZDA, vzhodnimi sosedami EU-ja in zahodnim Balkanom, opredelilo za eno izmed treh prioritet. "Osredotočeni bomo na Balkan, neformalno srečanje zunanjih ministrov bo posvečeno balkanskim temam," je dejal Vondra in izpostavil vizumsko liberalizacijo.

C. R.