Pred parlamentom so se zbrali protestniki, ki nasprotujejo uvedbi davka na bančne vloge. Foto: EPA
Pred parlamentom so se zbrali protestniki, ki nasprotujejo uvedbi davka na bančne vloge. Foto: EPA
Ciper
Ciprčani se bojijo za svoj denar v bankah. Foto: EPA

V 56-članskem parlamentu je 36 poslancev glasovalo proti dogovoru, medtem ko se jih je 19 vzdržalo. En poslanec se glasovanja ni udeležil.

Pred stavbo ciprskega parlamenta v Nikoziji se je med glasovanjem zbralo več tisoč protestnikov, ki so izražali nasprotovanje uvedbi davka na bančne vloge v ciprskih
bankah. Cesto pred parlamentom je policija zaprla, protestniki pa med drugim vihtijo transparente z napisi, kot je "Ciper pripada svojim državljanom".

Ministri Evropske unije so Ciper opozorili, da bosta propadli največji banki na otoku, če ne bo sprejet dogovor v kakršni koli obliki. Nekateri poslanci so med razpravo dejali, da gre pri načrtu pomoči za izsiljevanje.

Poslancev niso prepričale spremembe
Ciper je sicer spremenil svoj prvotni predlog o uvedbi spornega davka na bančne vloge in predlagal obdavčitev bančnih vlog le nad 20.000 evrov, a to vseeno ni prepričalo poslancev.

Pred glasovanjem v parlamentu je ciprsko finančno ministrstvo pojasnilo, da novi osnutek predvideva ničelno davčno stopnjo za bančne vloge do 20.000 evrov, vloge od 20.000 do 100.000 evrov bodo obdavčene po 6,75-odstotni stopnji, vloge nad 100.000 evri pa bodo obdavčene z 9,9-odstotno stopnjo.

Predlog sicer ni opredelil, ali bi tako dejansko zbrali potrebno vsoto 5,8 milijarde evrov, ki jo evrska skupina zahteva v zameno za 10 milijard evrov pomoči.

V novem predlogu naj bi bila še naprej predvidena kompenzacija za varčevalce, ki bi morali plačati davek, prejeli naj bi bančne delnice. Tistim, ki bi svoj denar na Cipru obdržali vsaj dve leti, pa bi še dodatno pripadlo 50 odstotkov izgubljene vsote v obliki možnosti za udeležbo pri dobičku domnevnih plinskih nahajališč ob ciprski obali.

Po prvotnem predlogu bi obdavčili vse vloge
Po prvotnem dogovoru med ciprskimi oblastmi in finančnimi ministri držav z evrom bi bile po 6,75-odstotni stopnji obdavčene vse vloge, manjše od 100.000 evrov.

Ko so se uprli tako ciprski državljani kot drugi evropski in ruski vlagatelji ter ko so zaskrbljenost izrazili številni analitiki, je evrska skupina v ponedeljek po telefonski konferenci Cipru predlagala, naj zmanjša davek na majhne vloge, za najbogatejše vlagatelje pa naj ga zviša na 15,6 odstotka. Temu ukrepu je precej nenaklonjena Nikozija, saj se boji, da bo odgnal bogate tuje vlagatelje ter spodkopal poslovni model države, ki temelji na bančništvu.

Ciprske oblasti so se odločile, da bodo banke zaprte do četrtka, s tem pa so parlamentu odobrile dodatni čas za dosego dogovora. Do četrtka je zato trgovanje ustavila tudi ciprska borza.