Preoblikovanje vlade je bilo pričakovano. Foto: Reuters
Preoblikovanje vlade je bilo pričakovano. Foto: Reuters

Do razkola v vladajoči Sirizi je prišlo z glasovanjem, na katerem so v noči s torka na sredo grški poslanci potrdili reforme in varčevalne ukrepe, ki so bili pogoj mednarodnih posojilodajalcev za tretji sveženj finančne pomoči za obubožano državo.

Proti reformam je glasovalo 32 od 149 poslancev Sirize, še šest pa se jih je vzdržalo, zato se je moral Cipras v parlamentu zanesti na glasove opozicije, da je bil potrjen dogovor.

Minister za delo Panos Skurletis bo na položaju ministra za energetiko zamenjal Panajotisa Lafazanisa, ki je bil eden od najostrejših nasprotnikov dogovora z evrsko skupino in je pripadal skrajno levi frakciji Sirize, ki je vztrajno zahtevala izstop Grčije iz območja evra.

Cipras je odstavil tudi namestnika obrambnega ministra, ki je bil blizu Lafazanisu. Skurletisov dosedanji položaj bo zasedel Jorgos Katrugalos, ki je bil zdaj minister za administrativne reforme.

Nadio Valvani bo na mestu namestnice finančnega ministra zamenjal eden od vodilnih članov grškega združenja davčnih svetovalcev Trifon Aleksiadis. Evklid Cakalotos ostaja na položaju finančnega ministra, ki ga je zasedel po odstopu Janisa Varufakisa.

Grški premier je imenoval tudi nova državna sekretarja na finančnem in zunanjem ministrstvu. Njuna predhodnika sta odstopila zaradi dogovora o pomoči, ki so ga Grki na referendumu sicer v zelo podobni obliki zavrnili.

Novi člani Ciprasovega kabineta bodo prisegli v soboto. S preoblikovanjem vlade želi Cipras mednarodnim posojilodajalcem dokazati, da ima vajeti trdno v rokah.

Cipras je vlado preoblikoval le nekaj ur po tistem, ko so članice Evropske unije Grčiji odobrile kratkoročno, premostitveno pomoč s sedmimi milijardami evrov iz evropskega proračuna, mehanizma za finančno stabilnost EFSM.