Ciprčani z zanimanjem spremljajo dogajanje v Bruslju in se bojijo, kakšna bo njihova nadaljnja usoda. Foto: EPA
Ciprčani z zanimanjem spremljajo dogajanje v Bruslju in se bojijo, kakšna bo njihova nadaljnja usoda. Foto: EPA
Dejan Štamfelj
Dejan Štamfelj za Televizijo Slovenija v Nikoziji spremlja dogajanje ob reševanju Cipra in njegovega bančnega sektorja. Foto: MMC RTV SLO
Na Cipru niso navdušeni

Dan po maratonskih pogajanjih v Bruslju, ki so prinesla dogovor za pomoč Cipru, razpoloženje v državi ni radostno. Kot je za MMC povedal posebni poročevalec TV Slovenija s Cipra Dejan Štamfelj, ljudje na ulicah z dogovorom niso zadovoljni. "V grobem rečeno je večina ljudi prepričanih, da jih je Evropa izdala. Propad banke Laiki pomeni tudi odpustitev nekaj tisoč ljudi, vsi pa so soglasni, da je njihovo gospodarstvo, ki temelji na bančništvu in drugih finančnih storitvah, te pa na zaupanju, dolgoročno uničeno in da za Ciper prihajajo težki časi," je povedal Štamfelj.

Druga največja ciprska banka Laiki svojih vrat ne bo nikoli več odprla, njeni dobri deli pa bodo preneseni na največjo banko v državi, na Banko Ciper, ki pa je prav tako v težavah. Kljub temu Štamfelj pravi, da resnično dolgih vrst pred bankomati ni videti. "Ljudje so seveda dvigovali, kolikor so jim omogočali njihovi dnevni limiti. Tako je še vedno na večini bank, razen na banki Laiki in na banki Ciper, kjer so bili v nedeljo dnevni limiti znižani na 100 evrov," je povedal Štamfelj.

Ob tem je še dejal, da Ciprčani zelo previdno gledajo na dogovor, ki je depozite, manjše od 100.000 evrov, zavaroval, in dodal, da bo panika med ljudmi najverjetneje popustila, ko se bodo odprle banke in ko bodo resnično lahko prišli do svojega denarja.

Ciprčani prepričani, da je gospodarstvo uničeno
Glede vpliva na ciprsko gospodarstvo, ki ga je poganjal bančni sektor, je Štamfelj povedal, da so Ciprčani prepričani, da je gospodarstvo, ki pravzaprav temelji na bančnih in finančnih storitvah, uničeno. "Sinoči sem govoril z neko računovodkinjo, zaposleno v odvetniški pisarni, ki je skrbela za posle tujih podjetij. Povedala je, da so že zdaj izgubili za od 70 do 80 odstotkov vseh poslov. Pravi, da če se bodo tujci dokončno umaknili, njihovo podjetje ne bo preživelo," poroča Štamfelj.

Štamfelj je že v nedeljo povedal, da Ciprčani pričakujejo, da bo bančništvo kot steber ciprskega gospodarstva propadlo, signali iz poslovnega sveta so slabi, saj so izgubili zaupanje, tujci pa že napovedujejo, da bodo državo zapustili v trenutku, ko bodo s ciprskih bank lahko dvignili vsaj del svojega denarja.

Ko smo ga vprašali, ali tudi v turizmu, ki je ob bančnem tudi pomemben sektor ciprskega gospodarstva, Ciprčani pričakujejo manj dobička, je Štamfelj odgovoril, da o prihodnosti turizma ljudje ne govorijo veliko, saj je glavni vir prihodka absolutno finančni sektor.

"Rusi, ki bodo izgubili milijone, ne bodo prišli pred parlament"
Povedal je še, da so bili protesti v preteklem tednu omejeni na nekaj sto ljudi, samo dvakrat se je zbralo nekaj tisoč ljudi. Najbolj množični so bili takrat, ko se je odločalo o predlogu, ali bodo z enkratnim davkom, seveda po različni odstotni stopnji, vzeli denar vsem deponentom. "Zdaj se to ne bo zgodilo. In ne verjamem, da bodo pred parlament ali pred predsedniško palačo prišli bogataši, denimo Rusi, ki bodo izgubili milijone," je še dodal.

"Vseeno pa je težko kar koli napovedovati. Najbrž je pričakovati proteste predvsem zaposlenih v bankah Laiki in Banki Ciper. Predvsem tistim, ki so zaposleni v banki Laiki, se bo življenje najbolj spremenilo. Vedo, da bodo izgubili službe, in teh je nekaj tisoč," je še dodal Štamfelj.

Na Cipru niso navdušeni