Podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas in komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson. Foto: EPA
Podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas in komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson. Foto: EPA

"Zadnje dni je veliko zanimivih novic, vendar pa je bil tudi včeraj pomemben dan. Uradno je namreč začel veljati pakt o migracijah in azilu. To pomeni, da je zdaj pravna realnost v okviru prava EU-ja in da se je začel odštevati čas do novega roka. Imamo natanko dve leti, da do 11. junija 2026 pakt uresničimo na terenu," je ob predstavitvi skupnega načrta za izvajanje migracijskega pakta povedal podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas.

Poudaril je, da bo to zelo zahtevna naloga, saj je zakonodaja zelo kompleksna. Dodal je, da članice nimajo enakega izhodišča. Ravno zato je komisija predstavila načrt, da bodo lahko čez dve leti vse skupaj začele izvajati novo evropsko migracijsko zakonodajo.

V načrtu so opredelili naloge, ki jih morajo izpolniti članice. Zakonodajni sveženj so razdelili na deset gradnikov, ki pa so po besedah evropske komisarke za notranje zadeve Ylve Johansson tesno povezani med seboj. Zato je treba uresničiti vse, je poudarila.

Med gradniki so skupni informacijski sistem Eurodac, nov sistem za upravljanje migracij na zunanjih mejah EU-ja, vzpostavitev ustreznih pogojev za življenje prosilcev za azil, pravični in učinkoviti azilni postopki, pa tudi postopki vračanja posameznikov, ki niso upravičeni do bivanja v EU-ju, v države izvora.

Preostali gradniki so še vzpostavitev sistema, ki bo deloval in omogočal delitev odgovornosti med članicami, solidarnost, pripravljenost na krize, povezane z migracijami, varovanje temeljnih pravic prosilcev za azil in ranljivih oseb ter vključevanje migrantov v lokalno okolje.

Evropska komisija bo skupni načrt na četrtkovem zasedanju predstavila notranjim ministrom držav članic, ki bodo morale nato do 12. decembra v Bruselj posredovati nacionalne načrte izvajanja. Komisija jih je pozvala, naj že oktobra pošljejo osnutke načrtov, da jim bodo lahko pomagali pri pravočasni pripravi končne različice.

Johansson je na predstavitvi v Bruslju članicam zagotovila podporo pri pripravi načrtov in izvajanju zakonodaje. Za to bo poleg sredstev iz nacionalnih proračunov v okviru večletnega finančnega okvira 2021–2027 na razpolago 3,6 milijarde evrov evropskih sredstev, je povedala.

Za izvajanje pakta na razpolago 3,6 milijarde evrov

Bruselj bo države članice podprl tudi finančno. Za izvajanje pakta bo poleg sredstev iz nacionalnih proračunov v okviru večletnega finančnega okvira 2021–2027 na razpolago 3,6 milijarde evrov evropskih sredstev, je povedala komisarka.

Notranji ministri 15 članic EU-ja so sicer sredi maja v pismu komisiji poudarili, da je treba poleg migracijskega pakta pripraviti dodatne ukrepe za preprečevanje nezakonitih migracij v Evropo. Kot primere mogočih ukrepov so omenili sporazuma s Tunizijo in Turčijo, pa tudi dogovor med Italijo in Albanijo.

Komisarka je v odzivu na pismo poudarila, da je treba najprej uresničiti tisto, kar vključuje pakt, šele nato pa se lotiti dodatnih ukrepov. Tako Johansson kot Schinas sta sicer poudarila tudi pomen sodelovanja s tretjimi državami.

Podpredsednik komisije, pristojen za spodbujanje evropskega načina življenja, je članice pozval, naj v svoje načrte vključijo tudi zunanji vidik migracij, čeprav pakt tega področja ne ureja.

Evropska komisija predstavila navodila za izvajanje migracijskega pakta