Minister je prepričan, da načrti Slovenije
Minister je prepričan, da načrti Slovenije "zagotovo" ne bodo spodleteli. Do 29. maja pa se bo z Evropsko komisijo še "zelo veliko" pogovarjal. Foto: BoBo
Čufer prepričan v uspeh

Slovenskega finančnega ministra Čuferja so tuji mediji spraševali, kaj bo država storila, če ukrepi ne bodo uspešni - bo zaprosila za pomoč? "Problemov se zavedamo in vemo, da se je treba odzvati odločno, hitro in kakovostno," jim je odgovarjal na tiskovni konferenci v prestolnici Evrope, Bruslju.

"Včeraj sem predstavil program stabilnosti in nacionalni reformni program, glavne usmeritve naše vlade. Evropska komisija je povedala, da program preučuje in da bo dala povratno informacijo 29. maja," je minister na kratko povzel dogajanje v Bruslju.

"Napačne informacije"
Poročanje britanske agencije Reuters o neuradnih ocenah, da načrtovani slovenski ukrepi niso dovolj in da bo evroskupina bolj pritisnila na Slovenijo, je zavrnil kot "napačne informacije".

Pri tem je minister sicer izpostavil, da ukrepanje "ni enkratna zadeva" in da bo ukrepe zagotovo treba nadaljevati. Če bodo potrebni dodatni ukrepi, bodo te po njegovih besedah poiskali "na izdatkovni strani krčenja primanjkljaja".

Evropski odgovor bo znan 29. maja
Evropska komisija bo 29. maja ocenila slovenska načrta za izvedbo reform in zagotovitev finančne stabilnosti ter državi priporočila ukrepanje kot tudi vsem drugim članicam Unije.

Postopek visi v zraku
Prav tako bo takrat odločila, ali bo Sloveniji podaljšala rok za odpravo presežnega javnofinančnega primanjkljaja in ali bo proti njej sprožila postopek zaradi presežnih makroekonomskih neravnovesij.

Ministrov odgovor na vprašanje, kakšne odločitve pričakuje 29. maja v povezavi z obema postopkoma, je bil kratek: "Do 29. maja je še zelo veliko časa, tako da se bomo vmes še zelo veliko pogovarjali."

Tuji njegov odgovor na vprašanje tujih medijev, ali bo Slovenija zaprosila za pomoč, če njeni načrti spodletijo, je bil jedrnat. "Načrti ne bodo spodleteli. Zagotovo ne."

Čufer prepričan v uspeh