Danska je uvedla začasni nadzor na meji z Nemčijo, po potrebi pa ga bo še zaostrila. Foto: EPA
Danska je uvedla začasni nadzor na meji z Nemčijo, po potrebi pa ga bo še zaostrila. Foto: EPA
false
Švedska želi omejiti prihod prosilcev za azil. V preteklih štirih mesecih so v tej državi prejeli 115.000 prošenj za azil. Foto: EPA

Kot je poudaril evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos, se vsi strinjajo, da je treba zavarovati schengensko območje in prosto gibanje oseb. Strinjajo se, da je treba ukrepe začasnega nadzora ohraniti na najnižji mogoči ravni in se čim prej vrniti v normalno stanje, za kar pa je treba upočasniti migracijski tok, je dejal Avramopulos.

Kot je pojasnil glavni govorec komisije Margaritis Schinas, želi komisija po nizu enostranskih ukrepov članic za nadzor meja zagotoviti bolj usklajeno delovanje za boljše upravljanje migracijskih pritiskov.

Verižni nadzor
Švedska je novembra uvedla začasni nadzor na t. i. notranjih mejah, ta teden pa še dodatno obvezno preverjanje identitete potnikov na avtobusih, vlakih in potniških ladjah na poti iz Danske na Švedsko. Danska se je odzvala z uvedbo začasnega nadzora na meji z Nemčijo.

Danska ministrica za priseljevanje in integracijo Inger Stoejberg je sicer opozorila, da Danska za zdaj še ni uvedla obveznega preverjanja identitete potnikov na javnih prevoznih sredstvih na poti iz Nemčije na Dansko, a da razmere pozorno spremljajo in da bodo po potrebi ta ukrep uvedli. "Danska ne želi biti končni cilj za tisoče in tisoče prosilcev za azil," je po sestanku izpostavila danska ministrica.

Na Švedskem 115.000 prošenj za azil v štirih mesecih
Švedski minister za migracije Morgan Johansson je medtem opozoril, v kako težkem položaju se je lani jeseni znašla Švedska. V preteklih štirih mesecih je Švedska naštela 115.000 prošenj za azil, v državo pa je prišlo 26.000 otrok brez spremstva.

Švedski mejni ukrepi naj ne bi veljali dlje, kot bo to potrebno, zagotavlja Johansson, ki je ob tem izpostavil konstruktivno sodelovanje z danskimi železnicami in dansko vlado.

Medtem je predstavnik nemškega notranjega ministrstva Ole Schröder dejal, da uvedba začasnega nadzora na dansko-nemški meji za zdaj ni zelo negativno vplivala na prosto gibanje ljudi, a da je treba razmere pozorno spremljati.

Nemčija: Ukrepi, ker ni evropskih rešitev
Schröder je še opozoril, da je treba vzroke in posledice postaviti v pravi vrstni red. Članice ukrepajo, ker ni evropskih rešitev. Na grško-turški meji ni delujočega nadzora, azilna pravila se ne spoštujejo, baza prstnih odtisov Eurodac ne deluje, načrt za premestitev beguncev znotraj Unije ne deluje, je poudaril Schröder.

Ukrep začasnega, desetdnevnega nadzora na meji z Nemčijo, ki ga je Danska po navedbah komisije uvedla zaradi povečanega števila prošenj za mednarodno zaščito in ukrepov drugih članic, ki lahko privedejo do občutno povečanega števila nezakonitih prebežnikov v državi, je po bruseljski prvotni oceni v skladu s schengenskimi pravili.

Odločitev Švedske za obvezno preverjanje identitete potnikov na vseh prevoznih sredstvih, ki potujejo iz Danske na Švedsko, pa v Bruslju še preučujejo.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.