Vodja evroskupine Jeroen Dijsselbloem meni, da mora Slovenija postati konkurenčnejša. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Vodja evroskupine Jeroen Dijsselbloem meni, da mora Slovenija postati konkurenčnejša. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Schäuble
Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble verjame, da bo Slovenija spet dobila dobro vlado. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Odmevi na vrhu finančnih ministrov

"Slovenija ima presežna gospodarska neravnovesja, zato bo morala okrepiti ukrepanje," je po zasedanju finančnih ministrov članic območja evra poudaril vodja evroskupine Jeroen Dijsselbloem.

Podobno sporočilo je namenil tudi Italiji.

Evroskupina je v Bruslju le podprla marčne ugotovitve Evropske komisije, novih odločitev pa ni sprejela. Komisija je takrat potrdila presežna neravnovesja v Sloveniji, Italiji in na Hrvaškem. V primeru Španije, ki se je lani spopadala s presežnimi neravnovesji, je ocenila, da ta niso več čezmerna.

Že drugič s slabo oceno
Slovenija je tako edina članica EU-ja, ki je marca iz Bruslja že drugič dobila oceno, da se spopada s presežnimi makroekonomskimi neravnovesji. Ta po oceni komisije zahtevajo odločnejše reforme in poseben nadzor. Komisija jo je s posebnim priporočilom opozorila tudi, da mora okrepiti ukrepanje za odpravo presežnega primanjkljaja.

"Slovenija gospodarsko trenutno ni med najmočnejšimi državami, zato upam, da bo imela kmalu stabilno vlado in da bo nadaljevala reforme," je dejal Dijsselbloem. Na vprašanje, ali ga skrbi politična nestabilnost v Sloveniji, je odgovoril, da ga politična nestabilnost v kateri koli državi vedno skrbi, "saj so vsaka menjava vlade in vsake volitve izguba časa, a pomembno delo je treba opraviti, tudi v Sloveniji - glede bank in strukture gospodarstva, da bo konkurenčnejše".

Slovenija je morala namreč marčna opozorila upoštevati pri pripravi proračunskega in reformnega načrta, ki ju je morala v Bruselj poslati do konca aprila. Če bo komisija 2. junija presodila, da ukrepanje ni dovolj odločno, lahko sproži postopek za odpravo presežnih neravnovesij, ki v skrajnem primeru pomeni 0,1 odstotka BDP kazni.

Evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn je marca opozoril, da bi bilo treba pospešiti proces privatizacije. Sicer pa je komisija v poročilu kot glavne vire neravnovesij izpostavila izgubljanje stroškovne konkurenčnosti, preveliko zadolženost podjetij, rast javnega dolga in šibko upravljanje podjetij.

Schäuble verjame, da bo Slovenija spet dobila dobro vlado
Na politične prevrate v Sloveniji se je odzval tudi nemški finančni minister Wolfgang Schäuble. "V Sloveniji je pravkar odstopila premierka, ker je v lastni stranki izgubila zaupanje. To se v demokraciji dogaja," je dejal in dodal, da verjame, da bo Slovenija spet dobila dobro vlado. Notranjepolitičnega dogajanja v državi ni želel komentirati, je pa izrazil prepričanje, da je Slovenija na pravi poti.

Ob tem je spomnil, da so pred letom vsi govorili, da Slovenija potrebuje program pomoči, slovenska vlada pa je trdila, da ga ne. "In imela je prav. Pri tem smo jo tudi podprli," je povedal nemški minister.

Odmevi na vrhu finančnih ministrov