Valdis Dombrovskis v soboto v Šanghaju. Foto: Reuters
Valdis Dombrovskis v soboto v Šanghaju. Foto: Reuters

Evropska podjetja so zaskrbljena zaradi smeri, v katero potuje Kitajska, je Dombrovskis poudaril v govoru na pekinški univerzi Cinghua. "Mnogi se sprašujejo o svojem položaju v tej državi," je dejal evropski komisar. Ob tem je opozoril na nov kitajski zakon o zunanjih odnosih in nedavno posodobitev kitajskih protivohunskih zakonov, ki po njegovih besedah povzročata precej skrbi v evropski poslovni skupnosti. "Dvoumnost teh zakonov dopušča preveč prostora za interpretacije," je prepričan.

Evropska podjetja po njegovih besedah težko razumejo svoje obveznosti v tej državi. To pa so dejavniki, ki znatno zmanjšujejo poslovno zaupanje in odvračajo nove naložbe na Kitajskem, je ocenil.

Kljub temu je Dombrovskis vztrajal, da Kitajska ostaja privlačna naložbena priložnost za evropska podjetja.

Dejstvo, da Kitajska ni obsodila ruskega napada na Ukrajino, prav tako pomeni tveganje za ugled drugega največjega gospodarstva na svetu, je poudaril Dombrovskis.

Evropski komisar je ob tem poudaril, da transparentnost in odprtost pomenita dolgoročno zmagovalno strategijo.

Peking: Kitajska ni vir tveganj

Kitajsko zunanje ministrstvo je v odzivu na Dombrovskisove pripombe pojasnilo, da bo Kitajska še naprej zagotavljala tržno usmerjeno, pravno in mednarodno poslovno okolje za podjetja z vsega sveta, da zakonito poslujejo na Kitajskem. "Kitajska ni vir tveganj, temveč močna sila za preprečevanje in zmanjševanje tveganj," je predstavnik ministrstva Vang Venbin pojasnil novinarjem na rednem brifingu.

Dombrovskisov štiridnevni delovni obisk Kitajske, ki se je začel v soboto, poteka v času zaostrenih napetosti med Brusljem in Pekingom.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je pred slabima dvema tednoma v letnem govoru o stanju v EU-ju v Evropskem parlamentu v Strasbourgu napovedala preiskavo glede kitajskih subvencij za električna vozila. Svetovne trge namreč po njenih besedah preplavljajo cenejša kitajska električna vozila, pri čemer Peking z velikimi državnimi subvencijami umetno ohranja nizke cene teh vozil. "To izkrivlja naš notranji trg," je povedala.

Kitajsko ministrstvo za trgovino je kmalu za tem opozorilo, da bo predlagana preiskava negativno vplivala na gospodarske in trgovinske odnose med Kitajsko in EU-jem.

EU za bolj uravnotežene odnose s Kitajsko