Za samo sprožitev mehanizma bi morala grška vlada najprej formalno zaprositi za pomoč, nato bi svoje mnenje o tem podala ECB in Evropska komisija, potem pa bi morale odločitev o sprožitvi še soglasno sprejeti vse članice evroskupine. Foto: EPA
Za samo sprožitev mehanizma bi morala grška vlada najprej formalno zaprositi za pomoč, nato bi svoje mnenje o tem podala ECB in Evropska komisija, potem pa bi morale odločitev o sprožitvi še soglasno sprejeti vse članice evroskupine. Foto: EPA
Za pomoč Grčiji 30 milijard evrov
Pomoč Grčiji

Dogovor o mehanizmu pomoči Grčiji so konec marca sprejeli voditelji držav z evrom za primer "skrajne sile", če si Grčija zaradi visokih obrestnih mer ne bi več mogla privoščiti posojanja denarja na finančnih trgih za poplačilo svojega državnega dolga. Finančni ministri držav z evrom so sklicali telekonferenco, da bi finančnim trgom pred njihovim odprtjem v ponedeljek poslali pozitiven znak. Od držav z evrom se pričakuje, da bodo v mehanizmu sodelovale glede na njihovo udeležbo v kapitalu ECB-ja. Delež Slovenije naj bi bil tako 0,48-odstoten.

Nižja obrestna mera za Grčijo
Komisar Olli Rehn je dejal, da je bil "danes narejen odločilen korak k aktiviranju mehanizma" in da bo v ponedeljek v Bruslju nov sestanek za opredelitev konkretnih elementov glede mehanizma, predvsem glede vloge Mednarodnega denarnega sklada (IMF), ki je brez precedensa v zgodovini EU-ja.

Rehn je še pojasnil, da bo obrestna mera posojil okoli petodstotna, kar je bistveno manj od obrestne mere, po kateri si Grčija zdaj posoja denar za odpravljanje državnega dolga na finančnih trgih. Ta je zdaj več kot sedemodstotna, torej več kot za enkrat večja od obrestne mere za Nemčijo, ki velja za referenčno.

Novost: hitra sprožitev bilateralnih posojil
Finančni ministri držav z evrom so sprejeli izjavo o mehanizmu usklajenih bilateralnih posojil držav z evrom ob sodelovanju IMF-ja, v kateri so zapisali, da so se dogovorili o pogojih finančne pomoči Grčiji, če bo ta potrebna, za zagotovitev finančne stabilnosti celotnega območja evra.

V izjavi so zapisali tudi, da bo komisija v sodelovanju z Evropsko centralno banko v ponedeljek z IMF-jem in grškimi oblastmi začela pogajanja o skupnem triletnem programu pomoči, vključno z vsotami in pogoji. Vzporedno pa bodo članice območja evra sprejele ukrepe na nacionalni ravni, potrebne za hitro izvedbo mehanizma.

Barroso izjemno zadovoljen z dogovorom
Na dogovor finančnih ministrov držav z evrom se je že odzval predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, ki je "izjemno zadovoljen" z dogovorom o vseh preostalih podrobnostih usklajene evropske finančne pomoči Grčiji, če bo ta potrebna.

Na dogovor se je odzval tudi predsednik EU-ja Herman Van Rompuy, ki je poudaril, da je zdaj mehanizem pomoči Grčiji "popolnoma operativen" in da bo dogovor "odločilno prispeval k finančni stabilnosti Grčije in območja evra". Pogajanja Evropske komisije, Evropske centralne banke, IMF-a in grških oblasti o konkretnih elementih mehanizma, ki se začnejo v ponedeljek v Bruslju, so po Van Rompuyevih besedah ključen korak in bodo zagotovila oceno natančnih finančnih potreb ter opredelitev pogojev za pomoč.

Za pomoč Grčiji 30 milijard evrov
Pomoč Grčiji