Odločitev ECB-ja ni presenečenje za poznavalce. Foto: EPA
Odločitev ECB-ja ni presenečenje za poznavalce. Foto: EPA

Na zadnji seji Sveta ECB-ja pred mesecem dni so ključno obrestno mero znižali na rekordno nizko raven, ob tem pa so znižali tudi obrestno mero za mejno posojanje za 0,5 odstotne točke na 1 odstotek. Obrestna mera za deponiranje presežne vrednosti je ostala nespremenjena pri nič odstotkih.

Predsednik ECB-ja Mario Draghi je zagotovil, da bo osrednja finančna institucija v evrskem območju monetarno politiko še naprej prilagajala razmeram.

"Pozorni bomo na nove podatke in bomo pripravljeni ukrepati, če bo to potrebno," je dejal. V njegovih besedah so nekateri prepoznali namig, da bi lahko ECB kmalu začel bankam zaračunavati denar, ki ga pri njej parkirajo čez noč.

Na trgih je bilo nekaj časa prisotno ugibanje, da bi utegnila osrednja denarna ustanova območja evra na tokratnem srečanju spustiti obrestno mero za deponiranje presežne likvidnosti v negativno območje in tako spodbuditi posojilno dejavnost. A v zadnjih dneh so ta pričakovanja opustili.

Draghi je v ponedeljek dejal, da je evroobmočje po izboljšanih majskih gospodarskih kazalcih na poti "zelo postopnega okrevanja" proti koncu leta, kar pripisuje ohlapni monetarni politiki in povpraševanju iz tujine.