EMA je sporočila, da cepivo ustreza standardom kakovosti. Foto: Reuters
EMA je sporočila, da cepivo ustreza standardom kakovosti. Foto: Reuters

"Gre za odločilen trenutek v naših prizadevanjih za dobavo varnih in učinkovitih cepiv Evropejcem. Izdali smo pogojno odobritev za trg za cepivo proti covidu-19, ki sta ga izdelala BioNTech in Pfizer," je ob tem tvitnila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Odobritev prvega cepiva proti covidu-19 v Uniji pomeni, da se cepljenje v EU-ju lahko začne že v nedeljo.

"Dovolite mi, da povem, kako sem ponosna, da je prvo cepivo proti covidu-19, ki je na voljo v Evropi, proizvod evropske inovativnosti," je še poudarila predsednica Evropske komisije. Nemški BioNTech je namreč v preteklosti prejel evropska sredstva za raziskave, junija pa tudi posojilo Evropske investicijske banke. "To je prava evropska zgodba o uspehu," je povedala. Po besedah von der Leynove bo več cepiv odobrenih kmalu, če se bodo izkazala za varna in učinkovita.

"Ta dobra novica je pomemben korak v našem boju proti pandemiji, ki je tolikim povzročila trpljenje," je poudarila izvršna direktorica agencije Emer Cooke. "Ta mejnik smo dosegli zaradi predanosti znanstvenikov, zdravnikov, razvijalcev in prostovoljcev na testiranjih kot tudi zaradi številnih strokovnjakov iz držav članic."

Poudarila je še, da ocena pomeni, da lahko agencija evropskim državljanom zagotovi učinkovitost in varnost cepiva ter da cepivo ustreza standardom kakovosti: "A naše delo se tu ne konča. Še naprej bomo zbirali in analizirali podatke o varnosti in učinkovitosti tega cepiva, da bi zaščitili ljudi, ki se bodo v EU-ju cepili." Po njenih besedah še ni dokazov, da cepivo ne bo učinkovito proti novemu sevu novega koronavirusa, ki se hitro širi po Veliki Britaniji in je zelo nalezljiv.

Zakaj sta potrebna dva odmerka? "Na osnovi kliničnih raziskav ocenjujemo, da po prvem odmerku cepivo nudi približno 50-odstotno zaščito, po drugem pa tudi več kot 90-odstotno," je v Odmevih pojasnil predstojnik katedre za farmacevtsko biologijo na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani Tomaž Bratkovič.

Članica strokovne svetovalne skupine na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek je potrdila, da bo v Sloveniji s prvimi približno 10 tisoč odmerki najprej cepljenih približno 10 tisoč ljudi, drugi odmerek bodo dobili pozneje. Pričakujejo, da bodo nove pošiljke cepiva prihajale vsak teden. Bojazni, da bi bilo cepiva premalo, po njenih besedah ni. "Naša največja skrb je, ali bomo dosegli ciljno populacijo in bomo dosegli res veliko precepljenost," je poudarila. Celoten pogovor si lahko ogledate v spodnjem videu!

Pogovor z Bratkovičem in Repar Bornškovo o cepivu
Tudi Evropska komisija prižgala zeleno luč cepivu

Države bodo cepivo prejele v soboto

Če bo šlo vse po načrtih, bodo države cepivo prejele v soboto. Že dan pozneje se bo v nekaterih državah članicah začelo tudi cepljenje proti covidu-19, med drugim v Nemčiji, Avstriji in Španiji. Nekatere pa bodo kampanjo cepljenja začele 28. ali 29. decembra. Slovenija namerava cepljenje začeti takoj, ko bodo izvedeni postopki priprave cepiva in distribucije na mesta cepljenja.

Cepivo bodo članicam dostavljali po splošno sprejetem merilu, in sicer glede na delež prebivalstva posamezne države. Sloveniji zato pripada 0,47 odstotka odmerkov cepiva. V prvi pošiljki naj bi tako bilo 9745 odmerkov. Evropska agencija za zdravila – EMA je sicer sporočila, da bo hitreje, kot je bilo napovedano, odločala tudi o odobritvi drugega cepiva, in sicer podjetja Moderna. To naj bi se zgodilo 6. januarja. Neprevidno tvitanje belgijske državne sekretarke pa je razkrilo tudi cene cepiv – te se gibljejo med 1,78 in 14,7 evra, je poročal dopisnik RTV-ja iz Bruslja Igor Jurič.

Evropska agencija za zdravila odobrila cepivo

V več državah po svetu se je cepljenje že začelo

Cepivo Pfizerja in BioNTecha so pred tem odobrili že v več državah po svetu, kot prvi v Veliki Britaniji, ki so ji med drugim sledile ZDA in Kanada. V vseh teh državah se je cepljenje že začelo. Evropska komisija je s Pfizerjem in BioNtechom novembra sklenila dogovor o nakupu 200 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19 z možnostjo nabave dodatnih 100 milijonov odmerkov, ko bo cepivo odobreno in preverjeno.

Cepivo je osnovano na inovativni platformi, ki je doslej še niso uporabljali. Sestavljeno je iz genetske informacije RNK, zaradi česar celice v telesu začnejo ustvarjati protein S, na kar se bo odzval posameznikov imunski sistem in začel ustvarjati protitelesa in celice T, katerih glavni namen je prepoznavanje in uničevanje invazivnih patogenov ali okuženih celic.

Če bo vse potekalo v skladu s pričakovanjih, potem bodo članice Evropske unije začele cepiti med 27. in 29. decembrom. Foto: Reuters
Če bo vse potekalo v skladu s pričakovanjih, potem bodo članice Evropske unije začele cepiti med 27. in 29. decembrom. Foto: Reuters

ZDA: Začeli cepiti tudi s cepivom Moderne

V ZDA so medtem začeli cepljenje s cepivom, ki sta ga razvila ameriško podjetje Moderna in ameriški nacionalni inštitut za zdravje (NIH). Med prvimi ga je prejela ena od medicinskih sester v Connecticutu. "Vznemirjena sem. Počutim se privilegirano," je povedala medicinska sestra v bolnišnici v mestu Hartford v zvezni državi Connecticut Mandy Delgado, ki je bila ena prvih Američanov, ki so prejeli Modernino cepivo.

Ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) je izredno odobritev za uporabo tega cepiva podala v petek. Cepivo Moderne je podobno cepivu ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha, vendar ima to prednost, da ga ni treba hraniti na tako nizkih temperaturah. Obe sta t. i. RNK-cepivi. Moderna bo imela v prvih treh mesecih leta 2021 pripravljenih od 100 do 125 milijonov odmerkov cepiva. Od tega so si ZDA rezervirale od 85 do 100 milijonov odmerkov.

Cepljenje z drugim cepivom proti covidu-19 so v ZDA začeli teden dni po tistem, ko so začeli cepiti s cepivom, ki sta ga izdelala Pfizer in BioNTech. V tednu dni so cepili 556.000 ljudi, ki bodo čez nekaj tednov potrebovali še drugi odmerek. Svetovalni odbor za imunizacijo ameriškega Centra za nadzor nad boleznimi (CDC) je sicer v nedeljo objavil vrstni red cepljenj proti covidu-19 po zdravstvenih delavcih in oskrbovancih domov za ostarele, ki so prvi na vrsti. Za njimi bodo prišli na vrsto starejši od 75 let in določeni bistveni delavci, kot so gasilci in učitelji. EMA bo svoje mnenje o cepivu, ki ga je izdelalo ameriško podjetje Moderna, predvidoma izdala 6. januarja.