Živali na Kitajskem ubijajo z noži in zankami. Foto: EPA
Živali na Kitajskem ubijajo z noži in zankami. Foto: EPA

Za plašč iz pasjega krzna je potrebnih do deset odraslih psov, za mačji plašč pa do 24 mačk.

Kitajski pes
Predlagatelji zakona so prepričani, da bi pripomogel k rešitvi na stotine tisoče mačk in psov na leto na Kitajskem. Foto: EPA

Evropski parlament bo temu naredil konec. Obeta se prepoved uvoza kitajskega mačjega in pasjega krzna, Bruselj pa s tem želi prispevati k zmanjšanju poboja teh živali na Kitajskem.

Sporno krzno ni uporabljeno samo v plaščih, obrobah škornjev in rokavic ter v plišastih živalih, ampak celo v homeopatskih zdravilih za artritis.

Namerno napačno označevanje izdelkov


Pasje krzno je pogosto označeno kot volčje krzno, azijski šakal, lisica, umetno ali eksotično krzno, mačje krzno pa kot divja mačka, zajec ali gorska mačka.

Evropski parlamentarci so s članicami EU-ja pripravili besedilo zakona, ki naj bi začel veljati do decembra 2008. Novi zakon naj bi prispeval k boljšemu nadzoru nad izvorom in sestavo izdelkov, uvoženih v EU, in s tem končal napačno označevanje izdelkov.

Evropa proti krznu
Prepoved uvoza krzna s Kitajske že velja v nekaterih evropskih državah in ZDA. Več kot polovica evropskih parlamentarcev, ki so dali pobudo za zakon, je podpisala deklaracijo v podporo prepovedi uvoza že decembra 2003, Evropska komisija pa je nato leta 2006 napisala predpis, katerega cilj je preprečiti uvoz mačjega in pasjega krzna na meji, vpeljati kazni za trgovce in spodbuditi izmenjavo informacij o boljšem prepoznavanju krzna.

Ker je pobarvano mačje in pasje krzno težko prepoznati, nekatere države za identifikacijo uporabljajo visoko tehnologijo in DNK-analizo. Prepoved uvoza bodo morali podpreti še ministri članic EU-ja, ki naj bi jo po pričakovanjih potrdili, saj so se o besedilu zakona s parlamentom neuradno že dogovorili.

Živali umirajo na grozovit način
Na Kitajskem vsako leto ubijejo okoli dva milijona mačk in psov na zelo surov način. Mačke zadavijo; pse, zvezane z žico, pa z noži režejo tako dolgo, dokler ne izkrvavijo. Za izdelavo usnjenega plašča je potrebnih do deset odraslih psov, za plašč iz mačjega krzna pa do 24 mačk.

C. R.

Za plašč iz pasjega krzna je potrebnih do deset odraslih psov, za mačji plašč pa do 24 mačk.