Udeleženci kongresa bodo predvidoma v četrtek predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen potrdili za vodilno kandidatko na junijskih volitvah. Foto: AP
Udeleženci kongresa bodo predvidoma v četrtek predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen potrdili za vodilno kandidatko na junijskih volitvah. Foto: AP

Napovedala je tudi zavzemanje za interese kmetov, malih in srednje velikih podjetij ter nadaljnjo podporo Ukrajine.

Glavno sporočilo programa EPP-ja pred junijskimi evropskimi volitvami je Evropa kot varen kraj za življenje. "Naši ljudje pričakujejo Evropo, v kateri se bodo počutili varni v vseh vidikih življenja," piše v 23-stranskem manifestu.

Predsednik EPP-ja Manfred Weber je ob odprtju dvodnevnega kongresa dejal, da je evropski način življenja tarča napada in da želi skrajna desnica uničiti Evropo od znotraj. Ob tem je kot poslanstvo stranke poudaril zaščito in krepitev Evrope. Dolgoročni cilj EPP-ja je glede na program vzpostavitev evropske obrambne unije.

"EPP bo vedno stal ob strani razširjenemu Natu in v celoti podpiral krepitev našega zavezništva, vključno s pristopom Švedske," so zapisali. Ob tem so presodili, da bodo zavezniki na drugi strani Atlantika Evropi stali ob strani le, če bo ta sama pripravljena opraviti "svoj del", saj da močno zavezništvo zahteva delitev bremena.

Udeleženci so se strinjali, da morajo Evropa in njeni zavezniki najti način za nadaljnjo politično podporo, humanitarno, finančno in vojaško pomoč Ukrajine ter okrepiti evropsko agencijo za mejno in obalno stražo (Frontex), vključno s povečanjem števila pripadnikov evropske obmejne in obalne straže na 30.000.

Poudarili so, da gresta varstvo podnebja in konkurenčno gospodarstvo z roko v roki ter da bodo demografske spremembe v bližnji prihodnosti velik izziv.

Udeleženci kongresa, med katerimi so tudi delegacije slovenskih strank SDS, NSi in SLS, bodo predvidoma v četrtek predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen potrdili za vodilno kandidatko na junijskih volitvah. SDS in SLS von der Leyen sicer ne nameravata podpreti.

V Bukarešti se je začel kongres Evropske ljudske stranke