Erdogan si po uvedbi sankcij želi izboljšati odnose z EU-jem. Foto: Reuters
Erdogan si po uvedbi sankcij želi izboljšati odnose z EU-jem. Foto: Reuters

"Med pogovorom je predsednik Erdogan izjavil, da si Turčija želi graditi svojo prihodnost z EU-jem in da vsak pozitiven korak v odnosih med Turčijo in EU-jem obravnavajo kot okno priložnosti," je po telefonskem pogovoru sporočila pisarna turškega predsednika.

Erdogan je pozval Bruselj k "bolj konstruktivnemu" odnosu s Turčijo in k prekinitvi začaranega kroga turško-evropskih odnosov.

Pozval je k ponovnem zagonu pogovorov, ki bi temeljili na skupnih interesih. Po njegovem bi lahko začeli pogovore o dogovoru iz leta 2016, v okviru katerega je Turčija zajezila migracije v zameno za evropska sredstva.

"Medtem ko Turčija upa na odprtje novega poglavja z EU-jem, skušajo nekateri vztrajno spodbujati krizo," je Erdogan po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še dejal Michelu.

Prvi pogovori po sankcijah

Sorodna novica Komisija: Erdogan s pozivom bojkota Turčijo oddaljuje od EU-ja

Gre za prvi pogovor na višji ravni, odkar je Bruselj prejšnji teden zaradi iskanja plina v vzhodnem Sredozemlju uvedel sankcije proti turškim posameznikom.

Pravni okvir, vzpostavljen novembra lani, omogoča kaznovanje fizičnih oseb z zamrznitvijo premoženja in prepovedjo potovanja v Unijo ter kaznovanje pravnih oseb z zamrznitvijo premoženja. Poleg tega fizičnim in pravnim osebam v EU-ju prepoveduje financiranje kaznovanih posameznikov ali podjetij.

Sorodna novica EU: Do leta 2030 zmanjšanje toplogrednih izpustov za 55 odstotkov

Erdogan: Grčija "se izmika" dvostranskim pogovorom

Pogovore o morebitnih ostrejših sankcijah so evropski voditelji preložili na marec prihodnje leto. Nemška kanclerka Angela Merkel pa je po vrhu dejala, da nameravajo evropski voditelji z zaveznicami Nata začeti pogovore o izvozu orožja v Turčijo. Grčija je namreč pozvala k embargu na orožje za Turčijo.

Erdogan je v pogovoru z Michelom še dejal, da je Turčija pripravljena na dvostranske pogovore z Grčijo glede morja, a je Atene obtožil, da se pogovorom izmikajo.