Vesna Pusić in Karl Erjavec sta se v Luksemburgu ob robu zasedanja zunanjih ministrov EU-ja neformalno pogovarjala tudi o nadaljevanju reševanja vprašanja Ljubljanske banke. Foto: BoBo
Vesna Pusić in Karl Erjavec sta se v Luksemburgu ob robu zasedanja zunanjih ministrov EU-ja neformalno pogovarjala tudi o nadaljevanju reševanja vprašanja Ljubljanske banke. Foto: BoBo

Vodja slovenske diplomacije se je v Luksemburgu s hrvaško kolegico Vesno Pusić neformalno pogovarjal o nadaljevanju procesa reševanja vprašanja Ljubljanske banke: "Načeloma sva se dogovorila, da bova skupaj poslala pismo baselski banki za mednarodne poravnave in preostalim državam naslednicam, da se začne postopek v okviru nasledstva," je pojasnil Erjavec.

"Želimo, da se začne zadeva čim prej obravnavati tam, kjer je mesto za to obravnavo," je poudaril slovenski zunanji minister.

Dodal je, da sta se dogovorila tudi, da se bosta oba strokovnjaka za vprašanje LB-ja France Arhar in Zdravko Rogić spet srečala.

"Hrvaška je popolnoma končala svoj posel"
Pusićeva pa je v odzivu na kritike, da se tožbe proti LB-ju na hrvaških sodiščih nadaljujejo, izpostavila, da je Hrvaška popolnoma končala svoj posel - dala navodila bankam, te pa najprej navodila svojim odvetnikom, naj ustavijo postopke, ki se nanašajo na LB. Enako mora zdaj po njenih besedah storiti tudi Slovenija.

Erjavec: Slovensko stališče je jasno
Erjavec pa je odgovor Pusićeve pospremil z besedami, da je slovensko stališče zelo jasno: "Memorandum določa, da se to vprašanje rešuje v okviru nasledstva. Ne vidimo pristojnosti hrvaških sodišč, da rešujejo to zadevo, in pričakujemo, da bodo hrvaška sodišča te postopke ustavila."

Kako bodo to storila, pa Slovenije po njegovih besedah ne zanima. Je pa dodal, da bo, kot mu je znano, odvetnik LB-ja na podlagi memoranduma zahteval od sodišča, da ustavi postopek oziroma da postopek miruje do rešitve v okviru nasledstvenih vprašanj.