Erjavec je predstavil delo v prvem letu na položaju zunanjega ministra. Foto: EPA
Erjavec je predstavil delo v prvem letu na položaju zunanjega ministra. Foto: EPA
Erjavec ocenil mandat

Erjavec je izrazil pričakovanje, da bosta imela Arhar in hrvaški strokovnjak Zdravko Rogić tako dovolj časa, da najdeta ustrezno rešitev.

Kot je povedal na novinarski konferenci na zunanjem ministrstvu, na kateri je orisal prvo leto na položaju zunanjega ministra, je korak naprej, da strokovnjaka ugotavljata, da gre za nasledstveno vprašanje, ki pa bi ga znotraj nasledstvenih pravil reševali dvostransko.

"Pričakujemo, da se to vprašanje rešuje v okviru nasledstva v skladu z dunajsko pogodbo iz leta 2001, ki tudi predvideva takšen način reševanja, vendar bilateralno, ker vemo, da se Hrvaški mudi, da bi slovenski parlament ratificiral hrvaško pristopno pogodbo z EU-jem," je pojasnil.

Minister je ponovil, da Slovenija podpira čimprejšnji vstop Hrvaške v EU, vendar pričakuje, da bodo pred tem rešena vsa odprta vprašanja, ki bi lahko bremenila odnose med državama.

"Odprta vprašanja med sosedi običajna"
Erjavec je spregovoril tudi o odnosih z drugimi sosednjimi državami. Ocenjuje jih kot dobre kljub nekaterim odprtim vprašanjem, o katerih pa meni, da so za odnose s sosedi nekaj običajnega.

Glede odnosov z Avstrijo je dejal, da je njihova stalnica slovenska manjšina, a tudi tu je po njegovem mnenju opaziti napredek. Kot meni, Avstrija Slovenijo po tihem priznava za pravno naslednico Avstrijske državne pogodbe, čeprav tega noče izreči naglas.

Plinski terminal: Uporabili bodo pravna sredstva
V odnosih z Italijo Erjavec vidi še veliko neizkoriščenih možnosti za gospodarsko sodelovanje. Odprto je vprašanje financiranja slovenske manjšine, na kar je večkrat opozoril italijansko stran. Zaveda se, da je Italija, podobno kot Slovenija, v gospodarski krizi, a ob tem poudarja, da Slovenija kljub temu ni zmanjšala sredstev za italijansko manjšino.

Glede načrtovanega plinskega terminala v Tržaškem zalivu je Erjavec opozoril, da se stvari ne razvijajo najbolje in če se bodo nadaljevale tako, bo morala Slovenija uporabiti vsa pravna sredstva, ki jih ima na razpolago.

Erjavec ocenil mandat