Evropska unija
arbitraža
Erjavec je prepričan, da bo Sloveniji v pravnem postopku uspelo doseči spoštovanje arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško. Foto: BoBo

Dodaj v

Erjavec prepričan o uspehu Slovenije pri vprašanju arbitraže

Zunanji minister pričakuje bruseljsko podporo pismu
5. marec 2018 ob 16:18
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Slovenija namerava pismo Bruslju glede arbitraže poslati takoj po obravnavi na parlamentarnem odboru za zunanjo politiko, zunanji minister Karl Erjavec pričakuje podporo pismu, prav tako je prepričan, da bo Sloveniji v pravnem postopku uspelo doseči spoštovanje arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Seja odbora za zunanjo politiko (OZP) naj bi bila predvidoma še ta teden. Zunanji minister je po izjavi z varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer še pojasnil, da so glavni elementi pisma, ki ga bo obravnaval parlamentarni odbor, hkrati tudi elementi za tožbo Slovenije proti Hrvaški na Sodišču EU-ja.

To je bil nujen, potreben korak, saj "hrvaška stran ne samo, da ne spoštuje arbitražne razsodbe, ves čas prihaja tudi do incidentov, kar gotovo ni dobro", je povedal Erjavec. Izrazil je pričakovanje, da bo pismo čim prej poslano v Bruselj in da se bo tudi Evropska komisija opredelila do njega.

"Upam, da se bo pozitivno, saj je Evropska komisija večkrat povedala, da je treba arbitražno razsodbo spoštovati, vendar vidimo, da kljub njeni obljubi, da bo pomagala pri tem, ta pomoč ni bila preveč intenzivna," je dejal zunanji minister.

Ne gre več za politično voljo, ampak pravno vprašanje
Vodja slovenske diplomacije je izrazil prepričanje, da bo v pravnem postopku Sloveniji uspelo doseči svoj cilj, to je, spoštovanje arbitražne razsodbe.

Erjavec je še menil, da bi lahko Evropska komisija že v tem trenutku prisilila Hrvaško, da začne spoštovati arbitražno razsodbo. "Ne nazadnje je bil podpisan arbitražni sporazum pod okriljem Evropske komisije," je spomnil zunanji minister in menil, da je nenavadno, da Evropska komisija ni bolj intenzivna, ko gre za vprašanje spoštovanja arbitražne razsodbe.

"Ena od vrednot Evropske unije je spoštovanje mednarodnega prava in prava EU-ja, poglejte, kašne kazni države dobijo, če ne spoštujejo kakšne direktive, tukaj pa je Evropska komisija zelo pasivna. Menim, da je treba uporabiti pravna sredstva, ki bodo omogočala, da se bo spoštovala arbitražna razsodba," je dejal.

Spomnil je, da ima Evropska komisija rok do treh mesecev, da se opredeli do pisma. Sicer ni treba, da se opredeli, a si Slovenija želi, da se, ker gre za eno izmed temeljnih evropskih vrednot. "Če se ne bo, se bo nadaljeval postopek pred sodiščem EU-ja v Luxembourgu. Če bo odločitev za Slovenijo ugodna, verjemite, da sodišče ima sredstva, s katerimi lahko prisili državo članico, da spoštuje odločitev sodišča. Tukaj ne gre več za politično voljo, ampak gre za pravno dejanje. Če sodišče izda odločbo, ima sodišče tudi možnost, da prisili državo članico, na takšen ali drugačen način, da implementira tako razsodbo," je dodal zunanji minister.

Ministrstvo se je obrnilo na tujo odvetniško pisarno
Ocene, da tožba na Sodišču EU-ja menda nima dobrih možnosti za uspeh, Erjavec ni želel komentirati. Dodal je, da je pismo z elementi tožbe pripravila tuja odvetniška pisarna. Pri pismu in njegovih elementih za tožbo je sodeloval tudi Alain Pellet. "Vemo, da je bil v Haagu uspešen in sem prepričan, da so naši pravni strokovnjaki iz tujine pripravili zadevo tako, da bo na koncu uspešna. Res pa je, ko gre za pravno razpravo, so lahko ta mnenja različna, bomo pa videli, kako bo na koncu in kako bo sodišče na koncu odločilo," je še dejal Erjavec.

Poudaril je tudi, da je bilo ministrstvo za zunanje zadeve "zadolženo, da pripravi vse potrebno, mi smo to pripravili prek tuje odvetniške pisarne, ker tega pravnega znanja v Sloveniji pravzaprav nimamo oziroma imamo zelo malo pravnih strokovnjakov s tega področja, zato smo pač najeli najboljšo odvetniško pisarno, ko gre za pravo EU-ja".

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
Springbok
# 05.03.2018 ob 16:33
Erjavec je v uspeh prepričan izključno v predvolilne namene.
cairns
# 05.03.2018 ob 17:01
Erjavec prepričan o uspehu Slovenije pri vprašanju arbitraže

Jaz tudi, a bo hrvaška vseeno gonila svojo mantro da arbitraže ne priznava.

Pijanček Juncker se bo zavil v molk. EK ne bo ukrepala.
pero-perica
# 05.03.2018 ob 16:33
erjavc je pri kantah odletu,ker se nekaj vidi.če ni kante jo ni,zunanja politika je pa megla,ki jo lahko prodajaš na tisoč načinov
Bivši uporabnik
# 05.03.2018 ob 17:19
Saj se bodo streznili, Hrvati kot tudi EK, ko ne bomo dali soglasja za širitev Šengena. Potem je še članstvo v OECD in EURO. Adutov dovolj, da smo lahko brez skrbi. Preprečiti je treba samo še nedopustna izplačila NLB Hrvatom, saj je to nasledstveno vprašanje. Če se bomo pustili, nam bodo pokradli vse
windmaster
# 05.03.2018 ob 18:22
Če pa Erjavec tako trdi, potem se hrvatom ni kaj bati!
no72
# 05.03.2018 ob 17:40
Ne vem če bo uspelo.

Sistemske napeke in to serijske:

- najprej Pahor s fantastičnim dnevom, ne da bi sploh pomislil, v kakšno kupčijo se spušča. Prvi nateg Hrvatov, ki so s prevaro prišli v EU.

- nato neverjetna šlamparija Sokòlca in Drenikove, ki nista nikoli odgovarjala, ampak bila premeščena na še boljše pozicije.Povod za to pa je bilo bebasto hvalisanje Erjavca, kako pozna končni uspeh Slovenije. Drugi nateg Hrvatov, s pomočjo ZDA.

- tretji nateg Hrvatov - vsi smo tule opozarjali, da bo AS razvodenela, če ne bo slo- diplomacija podvizala in magari enostransko implementirala AS, v roku pol leta. To se ni zgodilo in za to nosi odgovornost Cerar z Erjavcem, ki se je pomehkuženo lotil implementacije AS, brez možnosti uspeha.

- Erjavec se ponovno brez osnove hvalisa z uspehom na sodišču, kjer pa bomo še enkrat pogoreli, EU se bo mlačno odzvala na za njo " nepomemben problem" in končno se bomo obrisali pod nosom.

Zadeva je dokončno zafurana, adijo pamet, adijo piranski zaliv, Hrvati so nas dokončno prevarali, ne se delati utvar s takimi kekci kot so Pahor, Cerar in Erjavec!! Zgodovinsko ta trojka nosi popolno odgovornost za fiasko piranskega zaliva!!

Hrvati bodo zgolj le pograbili, kar jim Pahor, Cerar in Erjavec ponujajo na pladnju!
Bivši uporabnik
# 05.03.2018 ob 17:06
Pri vprašanju je prepričan pri odgovoru pa ne...
heavyd
# 05.03.2018 ob 19:44
Če se EU ne postavi na stran mednarodnega prava, takoj podpišem za izstop iz EUja.
k500
# 06.03.2018 ob 09:08
na vseh mejnih prehodih s hrvati, enostavno pričeti z veliko obnovo ceste, pa je.

pa naj se potem vozijo v turisti istro preko madžarske, hitro bodo hrvati priznali arbitražo, pa še financirali bi obnovo prekopanih cest.
savica
# 06.03.2018 ob 11:24
G.minister Erjavec je zrel za dom upokojencev. Njegove izjave pač nakazujejo to. Zanimivo, prepričan, da bomo v sporu s Hrvati pred EU komisijo s pritožbo zmagali, a obenem se dobro zaveda, da v EU ne more računati na ,,vladavino prava, ker je to dal vedeti Junker. Torej, Erjavec nato Hrvate opozarja s posledicami za tur.sezono, ki naj bi se začela s 1. majem, kar je še večja polomija.
Slovenja ima orodja, da Hrvate prisili v arbitražno odločitev in sicer pred ,,velikonočnimi prazniki,, ko lahko slovenska policija skladno z ,,schengenskim,, protokolom, brez strahu zaostri mejno kontrolo in na meji s Hrvati ustvari ,,kaos,,. Karel Erjavec; ni merilo uspešnosti tur. sezone 1. maj, ampak velikonočne počitnice, povprašajte v turističnih agencijah doma ali v svetu.
Na koncu naj dodam, NIČ od tega se ne zgodi, kajti naša zablojena in neverodostojna politika ima problem s ,,polnimi gatami.
HOR
# 06.03.2018 ob 10:52
Arbitraža, Reka, Trst, Gorica to naša je izgubljena pravica...
smartass2011
# 05.03.2018 ob 22:05
Če se bo komisija opredelila ...
Če bo odločitev za Slovenijo ugodna ...
Če sodišče izda odločbo ...

Če bi ne bilo če, bi bila čebela bela in čebula bula.
galoper
# 05.03.2018 ob 19:59
In dobili bomo nekaj vode za katero bo za vedno izgubili velik del kopne površine, ki bi tudi vodo doprinesla.
In to je uspeh?
boroč
# 05.03.2018 ob 19:54
Edino Lavrov lahko še pomaga.
--------------------------------------------
Kot takrat za Trst.
urigeller
# 05.03.2018 ob 19:42
@zala10 ! Prav imaš , g. Janša je nekdanji pravoverni levičar in nekaj se mi dozdeva , da se je bojda prav on dogovarjal za incidente v Piranskem zalivu !

Menim , da tako levim kot desnim v obeh državah odgovarja to nerešeno vprašanje , da jim ni treba polagati računov svojim volilcem ob slabem vladanju , kadar so ali eni ali drugi na oblasti !
zapravico
# 06.03.2018 ob 19:20
Erjavc,kje 1000 € penzije,kar koli rečeš se zlažeš,pa za to dobiš še bogovsko plačo.Kaj smo mi eni k-rete-ni
Bivši uporabnik
# 06.03.2018 ob 13:13
Upam samo, da se je slovenska politika, tako Pahor kot Erjavec in še kdo, zdaj dokončno pogledala v ogledalo in vzela na znanje svojo narcisoidnost.
Kako nerodno, res. Še bolj bo, če iz EK ne bo zaželenega odziva.
O tem, da bi sodišče utegnilo razsoditi drugače, kakor si predstavljamo, raje sploh ne razmišljam.
Bivši uporabnik
# 06.03.2018 ob 12:35
No a ne boš rekel: Evropa brez mej?"
enix
# 06.03.2018 ob 12:10
dajmo že odstopit od tega balkanskega AS...
Gepard007
# 05.03.2018 ob 22:58
Če ne greste enkrat k njim na morje nam bojo dali še Istro...
POIVRE
# 08.03.2018 ob 20:33
Če je Erjavec prepričan bomo na arbitraži pogoreli.
Grommm
# 06.03.2018 ob 18:02
.

.

.

VSI POZABLJATE,
da je za celo sranje kriv Rupel ..

ostali bedaki so samo nadaljevali zgodbo v butalskem stilu.

Njegov odgovor hranim - ko sem mu pisal, naj ga ne serje
z vstopom CRO v EU preden ne uredimo meje.


Ko enkrat Butalci zaserjejo situacijo, potem vedno
ostali samo drek mešajo, da je kup vedno večji.
Homer.
# 06.03.2018 ob 10:15
@k500
In koga boš s tem početjem oviral?
Še najmanj Hrvate, predvsem pa ostali Balkan in EU......
Homer.
# 05.03.2018 ob 21:10
A lahko navedeš ta "velik del kopne površine" in nesporno dokažeš da je po katastru slovenski?
NE!
zala10
# 05.03.2018 ob 19:11
Slovenska levicaje je (spet) vse zashala. To je dejstvo.

P.S.: Edino Lavhov lahko še pomaga. :)
Homer.
# 05.03.2018 ob 18:41
Če bi spoštovali pravo v EU, potem si Hrvaška sploh ne bi upala izstopiti iz Arbitraže.
Erjavec je naredil tisto kar narekuje pravo in "pozval" EU v spoštovanje prava in Erjavcu ni kaj očitati.
Se pa bojim, da se nič ne bo zgodilo. saj se je EU gladko "požvižgala" na kršenje Arbitražnega sporazuma, ki je delovalo pod okriljem EU.
Ker je tako bilo do sedaj ne pričakujem, da bo v bodoče drugače.

Lahko tudi rečemo, da nas je EU nategnila s tem sporazumom, kateri je bil pogoj za vstop Hrvaške v EU.

Nisem pristaš povračilnih ukrepov, ampak če ne bo podpore EU in pritiska na Hrvaško, nam ostanejo le ti. Torej blokiranje Hrvaške na vsakem koraku v EU.
Žal......

In res ne razumem to pljuvanje po Erjavcu......
Je pa tipično slovensko, namesto da bi držali skupaj ........
ciracara
# 05.03.2018 ob 19:09
Pri abitraži smo popušili tako da se je že kar težko o tem pogovarjat.

Naši komunisti, ki stojijo za to arbitražo pa bodo uporabili najboljši argumetn kar ga imajo od vedno: "Hlapčenje po evropksih parlamentih."
tesnilo
# 05.03.2018 ob 17:06
se eno pismo. saj ne delajo drugego ko da tozakajo v bruselj
Kazalo