Na spletnih družbenih omrežjih krožijo videoposnetki, na katerih je videti, kako se ukrajinski meji približujejo ruske čete, tanki in rakete. Foto: EPA
Na spletnih družbenih omrežjih krožijo videoposnetki, na katerih je videti, kako se ukrajinski meji približujejo ruske čete, tanki in rakete. Foto: EPA

EU je neposredna soseda Ukrajine in tako razmere vseskozi zelo pozorno spremlja, je poudaril govorec zunanjepolitičnega predstavnika Unije Josepa Borrella.

Zunanji ministri članic EU-ja so po njegovih besedah o krepitvi ruskih vojaških sil na polotoku Krim, ki ga je Rusija zasedla in si ga priključila leta 2014, in ob ukrajinski meji razpravljali aprila, od takrat pa si EU prizadeva okrepiti odpornost Ukrajine.

Vse od takrat tudi pozorno spremljajo položaj in dosedanje informacije so "precej skrb vzbujajoče", je poudaril Stano. Zatrdil je, da se tesno usklajujejo s partnerji in da bodo o tem zunanji ministri spet razpravljali v ponedeljek.

Iz zveze Nato so medtem sporočili, da se bo generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg v ponedeljek sestal z ukrajinskim zunanjim ministrom Dmitrijem Kulebo.

O Ukrajini sta v sredo v Washingtonu govorila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in ameriški predsednik Joe Biden. Po srečanju sta izpostavila polno podporo ozemeljski celovitosti Ukrajine, so poudarili v komisiji.

Borrell je aprila opozoril, da je Rusija ob ukrajinski meji in na Krimu namestila do tedaj največ vojaških sil, in izrazil izjemno zaskrbljenost zaradi očitnega tveganja nadaljnjega stopnjevanja napetosti.

Moskva opozorila na možnost napada zavrača kot neutemeljena

Da so ZDA partnerje v EU-ju opozorile na možnost ruskega napada na Ukrajino, je v četrtek poročal ameriški portal Bloomberg. Kremelj je po navedbah tega medija poročila zavrnil kot "prazna in neutemeljena".

Ameriški zunanji minister Antony Blinken pa je spet izrazil zaskrbljenost zaradi premikov ruskih čet ter Moskvo posvaril pred morebitnim napadom. "Bila bi resna napaka, če bi se Rusija vpletla v ponovitev tega, kar se je zgodilo leta 2014," je dejal.

S separatističnega vzhoda Ukrajine medtem dnevno prihajajo poročila o napadih. Danes sta bila po navedbah Kijeva v eksploziji ubita dva ukrajinska vojaka, obenem pa so proruski separatisti izvedli dva napada na vojake z granatami in strojnicami. Na spletnih družbenih omrežjih tudi krožijo videoposnetki, na katerih je videti, kako se ukrajinski meji približujejo ruske čete, tanki in rakete.