Komisarka Jourova je dodala, da bo Bruselj še naprej spremljal zakonodajo v več državah, tudi v ZDA in Rusiji. Foto: Reuters
Komisarka Jourova je dodala, da bo Bruselj še naprej spremljal zakonodajo v več državah, tudi v ZDA in Rusiji. Foto: Reuters

Namen seznama je zaščititi finančni sistem EU-ja z boljšim preprečevanjem tveganj pranja denarja in financiranja terorizma. Banke in drugi subjekti, za katere veljajo pravila EU-ja o preprečevanju pranja denarja, bodo morali strožje preverjati finančne posle s strankami in finančnimi institucijami iz teh držav, so sporočili iz Bruslja.

"Uveljavili smo najmočnejše standarde proti pranju denarja na svetu, vendar moramo zagotoviti, da umazan denar iz drugih držav ne najde poti v naš finančni sistem. Umazan denar je gonilna sila organiziranega kriminala in terorizma," je dejala evropska komisarka za pravosodje in varstvo potrošnikov Vera Jourova. Ob tem je komisarka pozvala države, ki so se znašle na seznamu, naj čim prej odpravijo pomanjkljivosti, in jim pri tem ponudila pomoč Evropske komisije.

Tudi štiri ameriška ozemlja

Evropska komisija je za vsako državo podala oceno obstoječe grožnje, preučila obstoječe ureditve, ki preprečujejo pranje denarja in financiranje terorizma ter kako uspešne so pri implementaciji teh ureditev.

Pri komisiji so ugotovili, da 23 držav ne izpolnjuje pričakovanih standardov. Nekatere so bile navedene že na prejšnjem seznamu, na katerem je bilo 16 držav. Na seznamu so zdaj med drugim Afganistan, Bahami, Severna Koreja, Etiopija, Guam, Iran, Irak, Libija, Nigerija, Pakistan, Panama, Savdska Arabija, Šrilanka, Sirija, Tunizija, Ameriška Samoa, Ameriški Deviški otoki, Portoriko in Jemen.

Ker je na seznamu po novem tudi Savdska Arabija, je Riad izrazil "obžalovanje". "Boj proti pranju denarja in financiranju terorizma je strateška prioriteta kraljevine. Nadaljevali bomo razvijanje in izboljševanje pravil, da bi dosegli ta cilj," je dejal savdski finančni minister Mohamed Al Džadan.

Seznam sta kritizirali tudi Velika Britanija, ki se boji za svoje nadaljnje gospodarske povezave s Savdsko Arabijo, in ZDA. Ameriško finančno ministrstvo je sporočilo, da je seznam "pomanjkljiv", in pozvalo, da se s seznama črtajo štiri ozemlja, ki sodijo pod upravo ZDA.

Evropska komisija je s seznama črtala Bosno in Hercegovino, Gvajano, Laos, Ugando in Vanuatu.