Bratuškova se bo v Bruslju udeležila svojega prvega evropskega vrha. Foto: EPA
Bratuškova se bo v Bruslju udeležila svojega prvega evropskega vrha. Foto: EPA
Bratuškova v Bruslju

Premierka Bratuškova se bo prvič udeležila vrha voditeljev Evropske unije, kjer bodo razpravljali o tem, kako s skupnim bojem proti davčnim utajam ter z energetsko politiko v Evropi spodbuditi rast, konkurenčnost in delovna mesta. Tokratni vrh tako ni namenjen usodnim odločitvam, reševanju evra ali katere izmed evrskih držav, a bo premierka Bratuškova svojim sogovornikom predstavila tudi, kako poteka ukrepanje vlade za premostitev krize.

EU naj bi nam podaljšala rok
Slovenija si lahko 29. maja od Evropske komisije obeta predlog za dveletno podaljšanje roka za odpravo presežnega javnofinančnega primanjkljaja, pravijo bruseljski viri. Javnofinančni primanjkljaj bi morali letos zmanjšati pod tri odstotke bruto domačega proizvoda, kar pa Sloveniji ne bo uspelo. V primeru zadostnih prizadevanj države za fiskalno konsolidacijo ter nepričakovanih neugodnih zunanjih dejavnikov lahko Bruselj kršiteljici evropskih pravil pogleda skozi prste. Takšen odpustek so že dobile Grčija, Portugalska in Španija. Da si lahko Slovenija obeta podaljšanje roka za odpravo presežnega primanjkljaja za eno leto, če bodo njeni fiskalni in reformni načrti dovolj ambiciozni, je komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn že nakazal v začetku meseca. Predlog komisije morajo sicer potrditi tudi članice unije.

"To bo moj prvi Evropski svet. Obravnavali bomo dve zanimivi temi, ena je energetika, druga pa so davčne utaje," je povedala Bratuškova in dodala, da Slovenija podpira vse ukrepe, namenjene izboljšanju na tem področju. Ob tem je spomnila, da je vlada v programu stabilnosti in v reformnem programu kar nekaj prostora namenila tudi boju proti davčnim utajam. "Slovenija in Evropa morata na tem področju nekaj narediti," je povedala.

Ob robu zasedanja štiri dvostranska srečanja
Bratuškova ima ob robu svojega prvega bruseljskega vrha že napovedana štiri dvostranska srečanja, s predsednikom luksemburške vlade Jeanom-Claudom Junckerjem, z dansko kolegico Helle Thorning-Schmidt ter s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom in nemško kanclerko Angelo Merkel. "Še posebej vesela sem, da bom danes prvič srečala vse svoje kolege. S štirimi imam pa že dogovorjene bilateralne sestanke - z Merklovo, Thorning-Schmidtovo, Junckerjem in Hollandom. Tako da verjamem, da bomo uspešni," je povedala Bratuškova.

Na vprašanje, kaj pričakuje od pogovorov z Merklovo, je Bratuškova odgovorila, da so vsi pogovori časovno omejeni, a da bo "na kratko povedala, v kateri fazi smo z določenimi ukrepi, nekaj več kot piše v dokumentih". "Verjamem, da bom sogovornike prepričala, da je to, kar delamo, dobro za državo," je sklenila.

Juncker podpira Slovenijo na poti reform
Pred srečanjem z Bratuškovo je luksemburški premier Juncker povedal, da podpira Slovenijo na poti proračunske konsolidacije, in izrazil upanje, da bo obveščen o specifičnih problemih v slovenskem bančnem sektorju, a sestanka ni želel podrobneje komentirati. "Kakšen bo rezultat sestanka, pa vam lahko povem po koncu sestanka," je še povedal ob prihodu na dvostransko srečanje z Bratuškovo.

Bratuškova v Bruslju