Po evropskih poslancih so liberalizacijo vizumskega režima podprli tudi notranji ministri članic EU-ja. Foto: MMC RTV SLO
Po evropskih poslancih so liberalizacijo vizumskega režima podprli tudi notranji ministri članic EU-ja. Foto: MMC RTV SLO
Katarina Kresal na Twitterju
Slovenska ministrica je novico objavila na Twitterju. Foto: MMC RTV SLO

Odprava vizumov za vstop v schengenski prostor bo začela veljati dan po objavi v Uradnem listu Evropske unije, kar bo predvidoma sredi decembra.

Brez vizumov bodo tako po Uniji lahko potovali vsi tisti državljani teh držav, ki imajo biometrične potne liste, prebivanje pa bo omejeno na 90 dni.

Predlog predstavila poslanka Fajon
V začetku oktobra so tako odločitev že podprli evropski poslanci, tema pa je postala posebej aktualna po obravnavanju poročila, ki ga je pripravila evropska poslanka iz Slovenije Tanja Fajon. Poudarila, da je že skrajni čas, da EU podre vizumske zidove, ki že predolgo delijo družine in prijatelje na Zahodnem Balkanu.

Končno odločitev je bila sicer v rokah notranjih ministrov in danes so jo v Bruslju s soglasjem sprejeli. Novico je sporočila tudi slovenska notranja ministrica Katarina Kresal na družabnem spletnem omrežju Twitter.

Tako bo prehod meje lažji tudi za državljane BiH-a in Albanije, ukrep pa bo - podobno kot lani, ko so vizume ukinili za Srbijo, Črno goro in Makedonijo - verjetno začel veljati še pred katoliškim praznovanjem božiča.

Fajonova je ob tem sicer vnovič opozorila tudi na Kosovo. "Skrajni čas je, da Evropska komisija predstavi jasne smernice in najde rešitev za vključitev Kosova v brezvizumski režim. Kosovo ne sme ostati črna luknja na zemljevidu Zahodnega Balkana," je poudarila.

Odločitev za vizumsko liberalizacijo za BiH in Albanijo je pozdravil tudi evropski poslanec Jelko Kacin (ALDE/LDS).

Ob morebitnih zlorabah mogoč tudi suspenz odločitve
Ob morebitnih zlorabah pa je mogoč tudi začasen suspenz vizumske liberalizacije, so še pojasnili v belgijskem predsedstvu Evropske unije. To možnost sta zahtevali predvsem Nizozemska in Nemčija.

Notranja ministrica Kresalova je v zvezi s tem pojasnila, da Evropska komisija govori o ukrepih, ki bi zagotovili, da se resne kršitve sistema ne bi zgodile. "A kakšni bodo ti ukrepi, verjetno niti Evropska komisija sama še čisto dobro ne ve, tako da bomo videli, kako bo to sploh zaživelo v praksi," je povedala in dodala, da je suspenz težko kar enostransko odpraviti.

Po odpravi vizumov nove naloge
Evropska komisija se je sicer v izjavi zavezala, da bo okrepila prizadevanja za vzpostavitev mehanizma, ki bo po odpravi vizumov spremljal upravljanje meje, varnost dokumentov, boj proti organiziranemu kriminalu in korupciji, učinkovito izvajanje sporazumov o vračanju in upravljanje migracijskih tokov.

Poleg tega mehanizma bodo vzpostavljeni tudi različni načini za obveščanje ljudi, da bi preprečili ponovitev težav s povečanim številom prošenj za azil, ki so se pojavile po lanski odpravi vizumov za Makedonijo, Srbijo in Črno goro. Obveščanje bo naloga delegacij Unije v sodelovanju s krajevnimi oblastmi.