Nemška kanclerka Angela Merkel je dopustila možnost, da bi v pogajanjih Turčije za vstop v EU odprli poglavje o pravosodju in poglavje regionalne politike. Foto: EPA
Nemška kanclerka Angela Merkel je dopustila možnost, da bi v pogajanjih Turčije za vstop v EU odprli poglavje o pravosodju in poglavje regionalne politike. Foto: EPA
Erdogan je Merklovi dejal, da bi si Turčija zaslužila več mednarodne pomoči za sirske begunce. Turčija je sprejela okoli 700.000 beguncev, za katere je namenila okoli 2,5 milijarde dolarjev. Foto: EPA
Nemčija je sprejela okoli 28.999 sirskih beguncev. Foto: EPA

"Radi bi, da bi se Nemčija za to zavzemala odločneje kot doslej," je dejal in zagotovil, da bo njegova država nadaljevala izvajanje reform. Po Erdoganovih besedah Evropska unija potrebuje Turčijo prav toliko, kot potrebuje Turčija Evropsko unijo. Pred nemškim svetom za zunanje zadeve je poudaril, da v 21. stoletju brez Turčije ne gre, in opomnil, da se zvišujeta tako turški BDP kot njen izvoz.

Njegova glavna sogovornica, nemška kanclerka Angela Merkel, je ostala nepopustljiva in poudarila, da so za nemško vlado pristopna pogajanja med EU-jem in Turčijo proces brez vnaprej določenega rezultata. Nemčija je po njenih besedah za to, da bi se intenzivno pogajali o poglavju regionalne politike, prav tako obstaja možnost, da bi kmalu odprli poglavje o pravosodju.

Krščanski demokrati (CDU) Merklove so do polnopravnega članstva Turčije v EU-ju sicer skeptični in bi si z državo prej želeli sodelovanje v obliki privilegiranega partnerstva.

Turčija se o vstopu v EU pogaja že od leta 2005, potem ko je prvotno prošnjo za članstvo vložila leta 1987. Po več letih zastoja zaradi francoskega in nemškega nasprotovanja ter napetosti v odnosih s Ciprom so pogovore konec lanskega leta znova oživili.

Turčija si želi več mednarodne pomoči za sirske begunce
Nemška kanclerka in turški premier sta govorila tudi o sirskih beguncih. Erdogan je namreč prepričan, da bi si njegova država zaslužila več mednarodne pomoči, potem ko je za približno 700.000 beguncev namenila že okoli 2,5 milijarde dolarjev. V zameno je od Združenih narodov prejela le 130 milijonov dolarjev, je poudaril. Erdogan je zagotovil, da bo Turčija begunce iz Sirije sprejemala tudi v prihodnje.

Merklova je pri tej temi dodala, da je Nemčija od leta 2011 sprejela 28.000 sirskih beguncev. "To v primerjavi s Turčijo ni veliko," je priznala. Zagotovila pa je, da se znotraj EU-ja zavzema za večjo podporo državam, ki sprejemajo sirske begunce.

Asimilacija ni vprašanje
Nemška kanclerka je tudi dejala, da so razprave s Turčijo glede nevarnosti asimilacije turških prebivalcev Nemčije končane. "Zdaj nam je jasno, da si tega ne želi nihče," je sklenila.

Erdogan je leta 2008 v svojem govoru v Kölnu Nemčijo opomnil, da je asimilacija zločin proti človečnosti. Tokrat pa se je z Merklovo strinjal. Integracija je po njegovem pomembna, asimilacija pa je nekaj povsem drugega. "Če takšnega razmišljanja ni, na naši strani ni nobene težave," je dejal.