Prvi sveženj finančne pomoči Grčiji je bil odobren že pred dvema letoma, a učinka ni dosegel in lani je bilo treba potrditi še drugi sveženj pomoči. Foto: EPA
Prvi sveženj finančne pomoči Grčiji je bil odobren že pred dvema letoma, a učinka ni dosegel in lani je bilo treba potrditi še drugi sveženj pomoči. Foto: EPA

Za sredo napovedano srečanje finančnih ministrov držav v območju evra, ki naj bi odločili o drugem programu pomoči Grčiji, je odpovedano, bo pa potekala telekonferenca, so povedali viri pri EU-ju.

Prvi izmed treh pogojev je bil izpolnjen v nedeljo, ko je grški parlament potrdil nove varčevalne in reformne ukrepe, dogovorjene z mednarodnimi posojilodajalci v okviru drugega programa pomoči.

Drugi pogoj je, da se Grčija opredeli, kako bo prihranila še 325 milijonov, da bo dosegla dogovorjeni cilj glede zmanjšanja javnofinančnega primanjkljaja za letos. Voditelji evrskega območja poleg tega kot tretji pogoj zahtevajo "trdna politična zagotovila" grških vladajočih strank, da bodo uresničevale zaveze.

Drugi sveženj pomoči predvideva 130 milijard evrov javnih sredstev in prispevek zasebnih upnikov, ki naj bi državi odpisali za okoli 100 milijard evrov dolga. Najbolj kritičen datum je 20. marec, saj Grčiji takrat zapade v plačilo za 14,5 milijarde evrov dolgov.

Maja 2010 se je Grčija z EU-jem in Mednarodnim denarnim skladom (IMF) dogovorila za prvi program pomoči, ki v treh letih predvideva za 110 milijard evrov dvostranskih posojil.

Rehn je vnovič poudaril, da razume bolečino in proteste Grkov, a opozoril, da je v interesu Grkov in Evrope, da drugi program pomoči deluje, ker je to boljša možnost od nenadzorovanega bankrota, ki bi imel "uničujoče posledice" za Grčijo in negativen vpliv na Evropo.

Poleg tega je Rehn v odgovoru na novinarsko vprašanje, zakaj Evropska komisija ne zahteva, da Pravoslavna cerkev in bogati lastniki jaht plačujejo davke ter da država razpolovi izdatke za vojsko, namesto da sprejema ukrepe, ki najbolj udarijo neprivilegirane Grke, poudaril, da bo boj proti utaji davkov ključen del drugega programa pomoči državi.

Ekonomisti pesimisti
Kljub naporom grških in evropskih voditeljev, da bi obubožana država ostala članica skupne evropske valute, pa mnogo gospodarskih analitikov meni, da je edina rešitev za izboljšanje grške konkurenčnosti izhod iz evrskega območja in devalvacija svoje valute, saj dvomijo, da bo imela tuja finančna injekcija učinek že do konca letošnjega leta.

Vse več poznavalcev je tudi prepričanih, da je le še vprašanje časa, kdaj bo Grčija izstopila iz območja evra in nekateri najbolj drzni med njimi napovedujejo, da se bo to zgodilo že v prihodnjih nekaj mesecih.