Obrambni ministri Evropske unije na neformalnem srečanju v Bratislavi. EU bo v prihodnje očitno bolje povezana in močnejša tudi na obrambnem področju. Foto: EPA
Obrambni ministri Evropske unije na neformalnem srečanju v Bratislavi. EU bo v prihodnje očitno bolje povezana in močnejša tudi na obrambnem področju. Foto: EPA
Velika Britanija
Velika Britanija (na sliki obrambni minister Michael Fallon) ne podpira tesnejšega obrambnega povezovanje EU-ja. "Zveza Nato mora ostati temeljni kamen naše obrambe in obrambe Evrope. Zapuščamo EU, vendar pa ostajamo zavezani varnosti Evrope," je dejal Fallon. Foto: EPA
Andreja Katič
Slovenska obrambna ministrica Andreja Katič ob robu srečanja sestala z madžarskim kolegom Istvanom Simicskom. Pogovarjala sta se o problematiki ilegalnih migracij, njihovih vplivih na varnost v Evropi ter o možnostih in načinih reševanja problematike na kraju izvora. Ob tem sta izpostavila tudi zelo dobre medsosedske odnose in odlično sodelovanje na obrambnem področju. Foto: BoBo

Hkrati so ministri zatrdili, da načrti za okrepitev evropske obrambe nikakor niso v nasprotju z Natom.

Strinjali smo se, da bomo v prihodnjih treh mesecih nadaljevali prizadevanja na področju skupnega obrambnega sodelovanja, je po srečanju povedala visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Federica Mogherini. V skladu s tem bo vzporedno potekalo delo na treh glavnih temeljih.

Globalna strategija, podpora obrambni industriji in skupna izjava EU-ja in Nata
Eden od teh je izvedbeni načrt globalne strategije EU-ja za zunanjo in varnostno politiko. Drugi je Evropski akcijski načrt za področje obrambe, ki ga je pripravila Evropska komisija. Pri tem so se ministri zavzeli za večjo podporo obrambni industriji, zlasti na področju tehnologije in raziskav. Na tretjem mestu pa si bodo prizadevali za uresničitev skupne izjave EU-ja in zveze Nato, sklenjene na julijskem vrhu v Varšavi. V zvezi s tem je Mogherinijeva napovedala, da bosta EU in Nato pripravila skupni sveženj predlogov za implementacijo, ki bo predstavljen na decembrskih srečanjih EU-ja in tudi Nata.

Močnejša Evropa pomeni močnejši Nato
Prizadevanja za okrepitev skupne evropske obrambe nikakor niso v nasprotju z Natom ali konkurenčna Natu, ampak je njihov namen okrepiti naše skupno delo, je ob tem zatrdila Mogherinijeva. "Močnejša evropska obramba prispeva tudi k močnejšemu Natu," je opozorila. Po besedah generalnega sekretarja Nata Jensa Stoltenberga, ki se je danes prav tako udeležil neformalnega srečanja obrambnih ministrov EU-ja v Bratislavi, je pomembno, da ne pride do podvajanja. Pri tem je poudaril komplementarnost med EU-jem in zavezništvom.

Do novembra izvedbeni načrt s konkretnimi ukrepi
Glede obrambnega vidika globalne strategije EU-ja so se ministri osemindvajseterice dogovorili še, da bodo do naslednjega srečanja novembra v Bruslju pripravili izvedbeni načrt, v katerem bodo opredelili skupne evropske ambicije na področju obrambe s konkretnimi, pragmatičnimi in operativnimi koraki in ukrepi. Ministrica za obrambo Andreja Katič je pozdravila izvedbeni načrt za globalno strategijo EU-ja, saj EU v mednarodnem okolju potrebuje jasno strateško usmeritev, občutek enotnosti in večje notranje sinergije za doseganje svojih zunanjepolitičnih ciljev in krepitev svoje vloge v svetu.

Britanci nasprotujejo ideji o evropski vojski ali skupnem poveljstvu EU-ja
"To skupno podlago smo opredelili kot osemindvajseterica, vključno z Veliko Britanijo, ki je še članica EU-ja,"
je ob tem poudarila Mogherinijeva. Razprava o tesnejšem evropskem obrambnem sodelovanju je namreč dobila nov zagon tudi v luči britanske odločitve za izstop iz EU-ja. Nemčija in Francija sta tako predstavili idejo o tesnejši obrambni uniji. Tem načrtom nasprotuje Velika Britanija, kar je v Bratislavi danes dala tudi jasno vedeti. "Še naprej bomo nasprotovali vsakršni ideji o evropski vojski ali skupnem vojaškem poveljstvu EU-ja," je dejal britanski obrambni minister Michael Fallon.

Taki projekti bi po njegovem mnenju pomenili podvojitev struktur in bi spodkopali Nato, ki mu pripada tudi 22 članic EU-ja. "Zveza Nato mora ostati temeljni kamen naše obrambe in obrambe Evrope," je prepričan Fallon. "Zapuščamo EU, vendar pa ostajamo zavezani varnosti Evrope," je dodal.

Nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen in njen francoski kolega Jean-Yves Le Drian sta poudarila, da pri nemško-francoskem predlogu ne gre za evropsko vojsko, ampak za okrepljeno sodelovanje, ki med drugim vključuje vzpostavitev skupnega poveljstva za vodenje civilnih in vojaških operacij EU-ja.