Dezinformacije naj bi bile ključen izziv pred majskimi volitvami v Evropski parlament. Foto: Reuters
Dezinformacije naj bi bile ključen izziv pred majskimi volitvami v Evropski parlament. Foto: Reuters

Zunanji ministri članic EU-ja so v Bruslju razpravljali o načrtu za boj proti dezinformacijam, ki naj bi bile v luči majskih evropskih volitev eden ključnih izzivov Unije.

Eden od načrtovanih ukrepov je vzpostavitev evropskega sistema za hitro opozarjanje. Cilj je, da se ta sistem razvije v prihodnjih mesecih, nekje do marca naj bi začel delovati, je povedal slovenski zunanji minister Miro Cerar.

Zato so po njegovih besedah tudi v Sloveniji začeli intenzivno pripravljati vse potrebno za aktiviranje nacionalne kontaktne točke, ki bo zelo verjetno osredotočena pri Ukomu.

Tako bo Slovenija neposredno sodelovala z institucijami in drugimi članicami EU-ja pri medsebojnem obveščanju, preprečevanju in odpravljanju dezinformacij, je poudaril Cerar in poudaril pomen krepitve sodelovanja z zasebnim sektorjem in spletnimi ponudniki.

Ob tem je dodal še pomen krepitve ozaveščenosti o nevarnosti dezinformacij v šolah, saj je treba že mladino vzgajati, da bo znala ločevati lažno od resničnega, ter sodelovanja z medijskimi hišami, ki ustvarjajo informacije.

Slovenski minister je na zasedanju izrecno poudaril pomen strateškega komuniciranja EU-ja na Zahodnem Balkanu, kjer se širijo vplivi tistih, ki želijo prikazati Unijo v slabi luči, kar ima lahko negativen učinek za integracijske procese v tem delu Evrope.

Cerar: Pogosto smo priča lažem

"Živimo v dobi populizmov, ko nekatere politike temeljijo na spodbujanju sovraštva in predsodkov ter zavajajo ljudi z izmišljenimi zgodbami. V družbi sodobnih omrežij smo pogosto priča lažem, lažnim informacijam in manipulacijam," je dejal Cerar.

Dezinformacije so po ministrovih besedah nov pojav, nova velika grožnja demokraciji in demokratičnim vrednotam, zato se je EU tudi začel resno ukvarjati z bojem proti temu pojavu.

Zunanji ministri so se sicer strinjali, da je treba več komunicirati o Evropi in pozitivnih zgodbah in projektih, kot je na primer program študentske izmenjave Erasmus.

EU napoveduje boj proti dezinformacijam