Predlog sporazuma o brexitu, ki ga je z Brusljem izpogajala Theresa May, je v britanskem parlamentu trikrat propadel. Foto: Reuters
Predlog sporazuma o brexitu, ki ga je z Brusljem izpogajala Theresa May, je v britanskem parlamentu trikrat propadel. Foto: Reuters

Britanska premierka je prosila za odlog do 30. junija. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk medtem predlaga daljšo preložitev, a največ za eno leto.

Članice Unije so nakazale pripravljenost na preložitev, a pod strogimi pogoji. EU tako v zameno za vnovično preložitev brexita od Therese May zahteva jasen načrt z verodostojno politično podporo. Glavni pogajalec EU-ja o brexitu Michel Barnier poudarja, da mora biti dolžina preložitve koristna in sorazmerna s ciljem, ki pa je zagotoviti večino za potrditev ločitvenega sporazuma, saj ta omogoča urejen brexit, ki je v interesu vseh.

Voditelji, med njimi slovenski premier Marjan Šarec, bodo razpravljali o britanski prošnji za preložitev brexita do 30. junija, saj si bodo zaradi tveganj, ki jih prinaša brexit brez dogovora za ljudi in podjetja na obeh straneh Rokavskega preliva, še naprej prizadevali izogniti temu scenariju, je zapisal Tusk v vabilu voditeljem na zasedanje.

Evropska komisija je pred izrednim vrhom Unije o brexitu objavila usmeritve za članice v primeru izstopa Združenega kraljestva brez dogovora. Usmeritve veljajo za pet področij, po navedbah Bruslja pa bodo pripomogle k nemotenemu izvajanju nujnih ukrepov na evropski in nacionalni ravni v primeru trdega brexita.


Področja, ki jih zajemajo usmeritve, so pravice državljanov do prebivanja in socialne varnosti, varstvo podatkov, zdravila in medicinski pripomočki, policijsko in pravosodno sodelovanje ter ribištvo. V Bruslju poudarjajo, da bo morebiten izstop brez dogovora povzročil motnje in ni zaželen, a zagotavljajo, da je EU nanj popolnoma pripravljen.

Tusk: Smiselna daljša preložitev

A Tusk meni, da je treba razpravljati tudi o alternativi, in sicer prožni daljši preložitvi za največ eno leto. Ta bi bila po njegovem prepričanju smiselna, ker velika razhajanja v britanskem parlamentu ne kažejo na možnost potrditve ločitvenega sporazuma do konca junija in ker kratka preložitev povečuje tveganje niza nadaljnjih kratkih preložitev in kriznih vrhov.

Med pogoji, ki jih bo verjetno postavila sedemindvajseterica, so: nobenih novih pogajanj o ločitvenem sporazumu, nobenih pogajanj o prihodnjih odnosih in zagotoviti lojalno sodelovanje. Prvi pogoj pa je, da Združeno kraljestvo izvede evropske volitve, kar je britanska premierka, ki se bo vrha udeležila na začetku, že obljubila v nedavnem pismu Tusku.

Theresa May: Izstopili bi lahko že 22. maja

Ob prihodu je na vprašanje, ali ji ni nerodno, da Britancem še ni zagotovila brexita in da danes v Bruslju prosi še za en odlog, Theresa May odgovorila, da so številni res obupani, ker brexita še ni, in da močno obžaluje, da britanskemu parlamentu še ni uspelo sprejeti odločitve o urejenem izstopu na podlagi ločitvenega sporazuma. Spomnimo, parlament je njen ločitveni sporazum trikrat odločno zavrnil.

Na vprašanje, kaj bo storila, če bo sedemindvajseterica vztrajala pri daljši preložitvi, je odgovorila, da je sicer prosila za odlog do 30. junija, a da je bistveno to, da lahko Združeno kraljestvo izstopi, takoj ko ratificira ločitveni sporazum. "To bi lahko storili že do 22. maja in začeli graditi svetlejšo prihodnost," je dejala.

EU je pripravljen spet preložiti brexit