Velika Britanija je v sredo uradno začela postopek izstopa iz Unije. Foto: Reuters
Velika Britanija je v sredo uradno začela postopek izstopa iz Unije. Foto: Reuters
Tusk obljublja, da se EU ne bo posluževala kaznovalnih ukrepov. Foto: Reuters
Pogajanja o brexitu

V prvem koraku bi se pogajali o ločitvi, ko bo na njih dosežen zadosten napredek, pa se bodo lahko začela pogajanja o prihodnjem sodelovanju.

Predlog je v nasprotju z željami britanske premierke Therese May, ki se zavzema za to, da bi pogajanja o izstopu in prihodnjem sodelovanju potekala hkrati. A Tusk je bil jasen: "Vzporednih pogajanj ne bo."

V smernicah je zapisano, da se bo EU pogajala konstruktivno in si bo prizadevala za sklenitev dogovora z Londonom, a mora biti pripravljena tudi na neuspeh.

VB uradno začela postopek izstopa
Tusk je smernice, ki postavljajo okvir za naslednje dve leti pogajanj, objavil, potem ko je Velika Britanija v sredo s sprožitvijo 50. člena pogodbe o EU-ju uradno začela postopek izstopa iz povezave.

Voditelji preostale sedemindvajseterice bodo smernice potrjevali na vrhu 29. aprila.

Po sprejetju smernic bo Evropska komisija objavila priporočila za pogajanja. Ta priporočila morajo potrditi članice in šele potem bo evropski pogajalec za brexit Michel Barnier dobil mandat za začetek pogajanj, ki bodo verjetno stekla maja ali junija. Sklenjeni dogovor bosta morala potrditi Evropski in britanski parlament.

Tusk upa na pozitivo
Tusk je na tiskovni konferenci na Malti dejal, da čeprav bodo pogajanja "težka, kompleksna, včasih celo konfliktna", upa, da bodo vse strani do njih pristopile pozitivno. "EU se tega ne bo lotevala kaznovalno - brexit je že sam po sebi dovolj velika kazen," je dejal. "Po več kot 40 letih skupnega življenja si zaslužimo, da je ločitev čim bolj gladka. Kazni ali računa za odhod iz EU ni, želimo biti le pošteni."

Ob tem je dodal, da EU deli britansko željo po tesnem sodelovanju. "Močne vezi, ki segajo onkraj gospodarstva in vključujejo sodelovanje pri varnostnih vprašanjih, ostajajo v našem skupnem interesu." Je pa opozoril, da je od srede dalje London "na drugi strani pogajalske mize".

Zdaj je glavna naloga kar najbolj zmanjšati negotovost zaradi brexita, pri čemer je treba najprej misliti na ljudi. Preprečiti je treba tudi nastanek pravne praznine za podjetja, je poudaril Tusk. Posebej je izpostavil mejo med Severno Irsko in Irsko, ki je edina britanska kopenska meja z unijo, ter se zavzel za fleksibilne rešitev, s katerimi bi se izognili nastanku "trde" meje na irskem otoku.

EU mora, kot je izpostavil predsednik Evropskega sveta, zagotoviti tudi, da bo Združeno kraljestvo pred odhodom poravnalo vse sprejete finančne obveznosti, hkrati pa je zagotovil, da bo unija vsekakor spoštovala vse zaveze do Londona.

Zadeva: Gibraltar
Tuskove smernice omenjajo tudi britansko ozemlje Gibraltar. Po brexitu namreč noben sporazum med EU-jem in Veliko Britanijo ne bo mogel veljati za britansko ozemlje Gibraltar brez predhodnega dogovora med Španijo in Veliko Britanijo.

Britanci so ozemlje na južnem delu Iberskega polotoka zasedli že leta 1704. Španija je predlagala, da bi Gibraltar ostal del EU-ja v zameno za deljeno suverenost nad ozemljem z Veliko Britanijo. Prebivalci Gibraltarja so sicer na referendumih leta 1967 in 2002 glasovali za obstanek pod Veliko Britanijo.

Pogajanja o brexitu