V Berlinu in Parizu opozarjajo na
V Berlinu in Parizu opozarjajo na "nezakonitost" ameriške odločitve. Foto: Reuters
Industrija jekla
Trump pravi, da želi zaščititi ameriško industrijo jekla, kot razlog za uvedbo carin pa navaja tudi varnostne razloge. Foto: Reuters
Paul Ryan
Proti Trumpovemu ukrepu so se izrekli tudi nekateri vidni republikanci. Foto: Reuters
EU začel postopek proti ZDA
Berlin: Odločitev ZDA je nezakonita

Ameriška odločitev za uvedbo 25-odstotnih carin na uvoz jekla ter 10-odstotnih na uvoz aluminija je obžalovanja vredna, je v Bruslju ob najavi postopka povedala evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström in ponovila, da gre za goli protekcionizem, ki bo še oslabil čezatlantsko vez ter prizadel delovna mesta tako v Evropski uniji kot v ZDA.

Bruselj je v povezavi s pravicami intelektualne lastnine sprožil postopek tudi proti Kitajski.

Nemška kanclerka Angela Merkel je že predtem napovedala, da se bo EU na ukrepe ZDA odzval odločno in složno.

Nemška vlada označuje ameriško odločitev za nezakonito, ker da ukrepi niso povezani z ameriško nacionalno varnostjo, kot je odločitev pojasnil predsednik Donald Trump, poroča Polona Fijavž.

V Nemčiji so prepričani, da carine niso skladne s pravili Svetovne trgovinske organizacije.

Spletni portal Politico je objavil anketo, ki je bila uvedena pred današnjo uveljavitvijo višjih carin na uvoz jekla in aluminija. Rezultati kažejo, da 70 odstotkov Američanov želi, naj se predsednik Trump raje osredotoči na sklepanje trgovinskih sporazumov, le 14 odstotkov pa jih meni, naj uvaja višje carine na uvoz. Glede trgovine s Kitajsko jih 52 odstotkov meni, da je to na splošno dobra stvar, le 20 odstotkov pa jih meni, da je slaba.

Nemška trgovinska zbornica zahteva skupen odziv celotne Evrope. Njen predsednik Eric Schweitzer je dejal, da je "zdaj čas, da zmanjšamo škodo in pokažemo evropsko enotnost".

Evropa vrača obdavčitev?
Unija je bila na tem področju enkrat že uspešna, in sicer leta 2002, ko je George W. Bush uvedel carine na jeklo, EU pa na pomaranče in motorje Harley Davidson. Bush si je po dveh letih premislil. Zdaj ima EU pripravljen deset strani dolg seznam carin med drugim na motorje Harley-Davidson, sokove iz Floride, šunko iz Virginije in žito.

Nemčijo medtem skrbi, da Trump enako pot argumentacije kot pri zvišanju carin na jeklo in aluminij ubira pri napovedih o uvedbi višjih carin na uvoze avtomobilov.

Macron: Ameriška poteza nezakonita
Po poročanju BBC-ja tudi v Franciji menijo, da je Trumpova odločitev nezakonita. Da je ukrep "nezakonit", je francoski predsednik Emmanuel Macron po telefonu dejalu Trumpu. Macron je še napovedal "odločen in sorazmeren" odziv Unije.

Britanski minister za trgovino Liam Fox je dvig carin na uvoz jekla na 25 odstotkov označil za "očitno absurdnega".

Mehiški zunanji minister Luis Videgaray je napovedal, da bo bo tudi Mehika uvedla carine v obrambo mehiških interesov. Mehika napoveduje carine na ameriško svinjino, jabolka, brusnice, grozdje, sire in jeklo.

Kanada je že v četrtek udarila nazaj s carinami na uvoz jekla in aluminija iz ZDA, med drugim pa napoveduje povišanje carin na uvoz ameriškega sira, kar bo udarilo po Trumpovih volivcih v Wisconsinu.

Proti tudi vidni republikanci
Nasprotovanje carinam so izrazili tudi nekateri vidnejši republikanci. Predsednik predstavniškega doma kongresa Paul Ryan - kot navaja BBC, navplivnejši republikanec v kongresu - je dejal, da poteza "napada ameriške zaveznike, medtem ko bi morali z njimi sodelovati na področju nepoštenih trgovskih praks držav, kot je Kitajska".

Po Ryanovem mnenju obstajajo boljši načini za pomoč ameriškim delavcem in potrošnikom. Vendar pa si Ryan kljub napovedi, da ne bo več kandidiral, ne upa predlagati nobenega zakona, ki bi nasprotoval Trumpu.

Republikanski senator Ben Sasse iz Nebraske je Trumpovo potezo označil za "butasto", ker Evropa, Kanada in Mehika niso Kitajska in z zavezniki se, kot je dejal, ne sme ravnati kot z nasprotniki. "Naredimo Ameriko spet veliko ne bi smelo pomeniti Naredimo Ameriko spet kot leta 1929," je dejal Sasse in spomnil na veliko svetovno gospodarsko krizo.

"To je velika napaka. Carine bodo povišale cene in uničile delovna mesta v predelovalnih industrijah, še posebej v avtomobilski industriji," pa je dejal republikanski senator iz Tennesseeja Lamar Alexander.

Udarec za ameriške potrošnike
Medtem se ameriški ekonomisti strinjajo, da bodo morali zaradi Trumpovega ukrepa ameriški potrošniki plačevati več za avtomobile, za elektroniko in med drugim za vse, kar je v pločevinkah. Domača industrija bo namreč lahko povišala cene in Boeing bo novo letalo stalo več kot evropski Airbus.

EU začel postopek proti ZDA
Berlin: Odločitev ZDA je nezakonita