Medtem ko so sirske sosede sprejele 3,3 milijona sirskih beguncev, so jih industrijske države samo 253.000, kot prosilce za azil in v okviru dolgoročnih načrtov premestitev, odkar se je v Siriji leta 2011 začel konflikt. Foto: EPA
Medtem ko so sirske sosede sprejele 3,3 milijona sirskih beguncev, so jih industrijske države samo 253.000, kot prosilce za azil in v okviru dolgoročnih načrtov premestitev, odkar se je v Siriji leta 2011 začel konflikt. Foto: EPA
Karl Erjavec
Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je opozoril na resnost razmer v Libiji. Največja nevarnost je po njegovih besedah to, da se v Libiji pojavijo elementi IS-ja, saj bi to pomenilo, da je grožnja dejansko pred vrati Evrope. Foto: BoBo
Evropska unija proti Islamski državi

Zunanji ministri EU-ja, ki so razpravljali o regionalni strategiji za boj proti skrajnežem Islamske države, so odločno podprli prizadevanja odposlanca ZN-a za Sirijo Staffana de Misture. Ta si v Siriji prizadeva vzpostaviti območja premirja za zagotovitev dostave humanitarne pomoči, začenši z Alepom.

V obleganem sirskem mestu bi tako prebivalcem omogočili humanitarno pomoč in postavili temelje za mirovni proces. Prav tako so potrdili pripravljenost na humanitarno pomoč Siriji, Iraku in sosednjim državam pri soočanju s perečim problemom beguncev.

Časovni okvir strategije
"Islamska država je splošna grožnja, kar kaže tudi današnja drama s talci v Avstraliji; cilj strategije za boj proti IS-ju pa je uspešen boj proti tej novi obliki terorizma ob ohranitvi celovitosti Sirije in Iraka," je povedal slovenski zunanji minister Karl Erjavec.

Eden ključnih ciljev strategije za delovanje Unije v prihodnjih štirih do sedmih letih bo tako sodelovanje z različnimi javnostmi, tudi z mediji, v prizadevanjih za preprečitev sedaj zelo uspešnega novačenja mladih v to organizacijo.

Mogherini: Asad ni partner EU-ja
Sicer pa je bila veliko govora tudi o prizadevanjih za krepitev boja proti IS-ju in ugibanj o možnosti sodelovanja s sirskim predsednikom Bašarjem Al Asadom. Visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini je bila jasna - cilj Unije je, da bo Sirija čez tri leta in pol brez Al Asada in brez IS-ja. Asad po njenih besedah ni partner EU-ja, vendar je del realnosti, pred katero si ne sme zatiskati oči.

Pomagala bo tudi Slovenija
Minister Erjavec je nakazal, da je pričakovati tudi prispevek Slovenije, v skladu z njenimi zmožnostmi, saj članice s tem potrjujejo resno namero boja proti IS. Ob tem je opozoril, da bodo morale članice pravičneje porazdeliti breme reševanja zelo resnega problema beguncev, ki ga zdaj nosi le pet držav.

Evropska komisija in Italija sta že zagnali regionalni skrbniški sklad za humanitarno pomoč Siriji in sosednjim državam. Ta sklad za zdaj vključuje 20 milijonov evrov iz evropskega proračuna, tri milijone evrov pa je prispevala Italija. Pričakuje se še več donacij drugih članic unije.

Evropska unija proti Islamski državi