Slovenija bo denar dobila za promocijo organskih in mlečnih izdelkov. Foto: EPA
Slovenija bo denar dobila za promocijo organskih in mlečnih izdelkov. Foto: EPA

31 programov za zagotavljanje informacij o kmetijskih izdelkih in njihova promocija v 16 članicah držav EU-ja bo skupaj stalo 92,4 milijona evrov, EU bo prispevala polovico. Za tri programe v Sloveniji v vrednosti nekaj več kot 5,4 milijona evrov bo EU prispeval malo več kot 2,7 milijona.

Izbrani programi pokrivajo organske izdelke, kakovostne kmetijske izdelke (izdelki z zaščiteno označbo porekla, z zaščiteno geografsko označbo in z zajamčenimi tradicionalnimi posebnostmi), mlečne proizvode, meso, vino, sadje in zelenjavo, olje, rastline in cvetlice ter proizvode iz najbolj oddaljenih regij Unije.

Poleg programov iz Slovenije bo EU sofinanciral še programe v Belgiji, na Danskem, v Nemčiji, Estoniji, Franciji, Grčiji, Italiji, Luksemburgu, na Nizozemskem, v Avstriji, na Poljskem, Portugalskem, Slovaškem, Švedskem in v Veliki Britaniji.

Za promocijo organsko pridelane hrane
V Sloveniji bodo evropska sredstva dobili program Zveze združenj ekoloških kmetov Slovenije za promocijo organskih proizvodov in programa gospodarskega interesnega združenja mlekarstva Slovenije za promocijo mlečnih izdelkov.

"Kmetijski proizvodi iz Evropske unije so enkratni po njihovi kakovosti in raznolikosti. Na odprtem svetovnem trgu moramo podvojiti naše napore, da njihove prednosti predstavimo potrošnikom," je ob današnji predstavitvi sofinanciranja EU-ja poudarila evropska komisarka za kmetijstvo in razvoj
podeželja Mariann Fischer Boel.