Delors je v Evropi izredno spoštovana osebnost. Foto: EPA
Delors je v Evropi izredno spoštovana osebnost. Foto: EPA

Delors je v pogovoru za belgijski časnik Le Soir pozval k odprtju oči. "Evro in Evropa sta na robu propada," je dejal. "Rešitev, s katero bi se izognili propadu, se mi zdi precej očitna: države članice morajo sprejeti močno gospodarsko partnerstvo, za katerega sem se vedno zavzemal, ali pa več pooblastil prenesti na EU."

Kritičen do Merklove in Sarkozyja
Predlog nemške kanclerke Angele Merkel in francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja o ustanovitvi evrske gospodarske vlade je po njegovih besedah brez vrednosti. Do Merklove in Sarkozyja je bil kritičen, saj po njegovih besedah predlagata minimalno sodelovanje, s katerim bi omejili prenos suverenosti na Bruselj. Njune ideje so v dani situaciji brez večjega pomena, je menil 86-letnik, ki je Evropsko komisijo vodil med letoma 1985 in 1995.

Evropski finančni minister - "nesmiselna igračka"
Idejo o evropskem finančnem ministru je Francoz ocenil kot nič več kot "nesmiselno igračko" in se pri tem oprl na izkušnje z visoko zunanjepolitično predstavnico EU-ja Catherine Ashton. "Ali evropska diplomacija deluje kaj bolje od ustanovitve kvazievropskega zunanjega ministra?" se je vprašal.

Evropski voditelji vse od začetka krize pred približno 18 meseci "ne vidijo realnosti", ki jo imajo tik pred nosom, je bil oster. "Kako lahko mislijo, da bodo trgi verjeli njihovim obljubam z vrha evroskupine 21. julija, ko morajo na njihovo uresničitev čakati do konca septembra," je dejal o odločitvi evropskih voditeljev, da pomagajo Atenam z drugim svežnjem pomoči in povečajo fond.