Evrobirokrati menijo, da so upravičeni do predvidenega povišanja svojih plač za 3,7 odstotka. Foto: EPA
Evrobirokrati menijo, da so upravičeni do predvidenega povišanja svojih plač za 3,7 odstotka. Foto: EPA
Jose Manuel Barroso
Članice menijo, da bi bilo predvideno zvišanje plač uslužbencem in pogodbenim sodelavcem Evropske komisije (med njimi tudi Barrosu in komisarjem), Evropskega parlamenta, Sveta in sodišč sredi gospodarske krize neprimerno. Foto: Reuters

Za okoli 44.500 zaposlenih v administraciji EU-ja je bilo za letos predvideno 3,7-odstotno zvišanje plač glede na leto 2008. Zvišanje je bilo izračunano na podlagi evolucije plač v javnem sektorju v osmih državah članicah Unije - Veliki Britaniji, Nemčiji, Belgiji, Španiji, Franciji, Italiji, na Nizozemskem in v Luksemburgu.

Več članicam EU-ja, med njimi tudi Sloveniji, se zdi metoda izračunavanja plač zastarela, posebej pa opozarjajo na zaostrene gospodarske razmere, zaradi katerih so članice v svojih upravah uvedle stroge varčevalne ukrepe.

Evrouradniki so 3,7-odstotno zvišanje zahtevali tudi na stavkah, članice pa so se po daljši razpravi odločile, naj se uradnikom plače zvišajo manj.

"Odločitev vlad ni v skladu z zakonom"
Evropska komisija se s tem ne strinja. Njen predsednik Jose Manuel Barroso bo zato skupaj s komisarjem za administrativne zadeve Siimom Kallasom na prvem zasedanju komisije v novem letu 6. januarja predlagal, da se primer predloži Sodišču EU-ja. Barroso bo predlagal "začetek postopkov za izpodbijanje odločitve 27 članic povezave na Sodišču EU-ja", ker odločitev vlad članic Unije "ni v skladu s predlogom komisije, ki je bil utemeljen izključno na podlagi obstoječega pravnega okvira".

EK verjame v zmago
Evropska komisija računa na hitro odločitev sodišča v korist uradnikom. "Ne verjamem, da bo trajalo leta," je dejal tiskovni predstavnik komisije Amadeu Altafaj in spomnil na precedenčni primer iz leta 1972, v katerem so delojemalci pred Sodiščem evropskih skupnosti (to se je z Lizbonsko pogodbo preimenovalo v Sodišče EU-ja) zmagali.