Janez Janša (skrajno levo zgoraj) se foruma udeležuje prvič v tej vlogi. Foto: Reuters
Janez Janša (skrajno levo zgoraj) se foruma udeležuje prvič v tej vlogi. Foto: Reuters
Matti Vanhanen
Matti Vanhanen je gostitelj predsednikov vlad iz 38 držav Evropske unije in Azije. Foto: EPA

Finski premier Matti Vanhanen je pred 10. obletnico foruma ASEM, ki povezuje države EU-ja in Azije, napovedal, da se bodo udeleženci pogovarjali o trgovinskih odnosih, ne bodo pa se izognili niti občutljivim političnim vprašanjem. Med te spadajo embargo na izvoz orožja na Kitajsko, uveden po pokolu na Trgu nebeškega miru leta 1989, spoštovanje človekovih pravic v azijski regiji, vprašanje Mjanmara pa tudi vprašanje Severne Koreje in njenega jedrskega programa.

Premier Janša je na tovrstnem shodu, ki je vsaki dve leti, prvič. Ocenil je, da je zasedanje priložnost, kjer je mogočr odpreti vse teme in nekatere tudi rešiti.

Zagon pogajanjem o liberalizaciji trgovine
Udeleženci foruma si bodo prizadevali spodbuditi pogajanja o liberalizaciji svetovne trgovine pri Svetovni trgovinski organizaciji (WTO), ki so od julija prekinjena, saj so obtičala na mrtvi točki.

Prav tako se bo vrh spopadel z vprašanjem širitve evroazijskega foruma ASEM. EU pričakuje, da bosta članici po vstopu v povezavo leta 2007 ali 2008 postali tudi Bolgarija in Romunija, azijske države pa bi rade videle tudi sprejem še nekaterih azijskih držav, kot sta Indija in Pakistan. Azijske članice ASEM so ta trenutek Japonska, Kitajska in Južna Koreja ter deset držav Zveze jugovzodnih azijskih držav (ASEAN), ki so Brunej, Kambodža, Indonezija, Laos, Malezija, Mjanmar, Filipini, Singapur, Tajska in Vietnam.

Protesti ob robu vrha
Ob robu dvodnevnega vrha se napoveduje najmanj 10 protestnih shodov, ki bi lahko pritegnili na tisoče ljudi. Skupina Razbijmo ASEM je že napovedala, da bo protestirala v podporo revnim kitajskim kmetom.