Številnim evroposlancem so se plače od uvedbe enotnega sistema zvišale. Foto: EPA
Številnim evroposlancem so se plače od uvedbe enotnega sistema zvišale. Foto: EPA
Zoran Thaler
Thaler je ob prenehanju poslanske funkcije (čeprav se je za to odločil prostovoljno) upravičen do "prehodne pomoči" v višini šestih mesečnih plač, kar predstavlja več kot 35.000 evrov. Foto: MMC RTV SLO

Tudi visoki dohodki javnih funkcionarjev naj bi bili nekakšen zid pred korupcijo. So res? Bruto plača evroposlancev znaša 7.956 evrov mesečno. Poleg tega za delo v evropskem parlamentu dobijo povrnjene stroške za tedensko pot v Bruselj in Strasbourg in nazaj, pri čemer lahko okoli 4.200 evrov na leto prejmejo še za dodatna potovanja.

Pripada jim tudi dnevnica za stroške bivanja v Bruslju ali Strasbourgu. Za vsak dan navzočnosti na uradnih srečanjih parlamentarnih organov, ki se jih poslanec udeleži in ki potekajo znotraj evropske skupnosti, dobi 302 evra. 152 evrov na dan in za stroške nastanitve in zajtrka pa poslanci dobijo za udeležbo na srečanjih zunaj Evropske unije.

Evroposlancem pripada tudi nekaj manj kot 4.300 evrov za stroške pisarne, ki jo vodijo v domači državi, vključno z telefonskimi in poštnimi računi, računalniško opremo in podobnim.

Evropska poslanka Tanja Fajon in Mojca Kleva, ki naj bi po odstopu nasledila Zorana Thalerja, sta se sestali v Bruslju in se dogovorili za razdelitev odborov, v katerih je deloval Thaler.

Fajonova prevzela polnopravno članstvo v odboru za zunanje zadeve, ki ga je prej pokrival Zoran Thaler, in obdržala nadomestno članstvo v odboru za promet. Mojca Kleva bo prevzela polnopravno članstvo v odboru za državljanske svoboščine, notranje zadeve in pravosodje, ki ga je prej pokrivala Fajonova, in nadomestno članstvo v odboru za ekonomske in monetarne zadeve, v katerem je prej deloval Zoran Thaler, so sporočili iz pisarne evropske poslanke Fajonove.

Kdaj bo DZ potrdil novo evropsko poslanko sicer še ni znano - DZ se mora namreč najprej seznaniti s Thalerjevim odstopom, nato pa bo predsednik DZ-ja Pavel Gantar pozval državno volilno komisijo, naj v treh dneh sporoči, kdo ga bo nadomestil. Glede na izide volitev v Evropski parlament naj bi sicer Thalerjevo mesto zasedel Andrej Horvat, a bo funkcijo zavrnil, na poslanski stolček pa naj bi sedla Mojca Kleva. Če bodo postopki stekli dovolj hitro, bi novo evropsko poslanko državni zbor lahko potrdil 30. marca.

Osebnim pomočnikom okoli 19.000 evrov
Poslanci so upravičeni tudi do pomoči osebnih sodelavcev, ki jih lahko izberejo sami, to pa ne smejo biti sorodniki v prvem kolenu. Dovoljeni stroški za pomočnike znašajo nekaj več kot 19.000 evrov, krije pa jih Evropski parlament.

Sicer pa je Thaler ob prenehanju poslanske funkcije (čeprav se je za to odločil prostovoljno) upravičen do "prehodne pomoči" v višini šestih mesečnih plač, kar predstavlja več kot 35.000 evrov.

V tem sklicu enoten sistem plač
Enoten sistem plač evroposlancev velja od začetka aktualnega sklica parlamenta junija 2009. Predtem so naši - pa tudi nekateri drugi - poslanci zaslužili manj, saj so bile njihove plače primerljive s tistimi v nacionalnih parlamentih.