Komisija je že v nedeljo začela postopke v primeru domnevnega koruptivnega ravnanja Zorana Thalerja. Foto: EPA
Komisija je že v nedeljo začela postopke v primeru domnevnega koruptivnega ravnanja Zorana Thalerja. Foto: EPA

Dejstvo, da nekdo ne sprejme podkupnine, sprejme pa ponudbo, lahko pomeni zaključeno kaznivo dejanje.

Predsednik protikorupcijske komisije Goran Klemenčič
Evropski parlament
S Thalerjevim odstopom se je izpraznilo mesto evropskega poslanca, ki v skladu z volilnim izidom pripada Socialnim demokratom. Foto: MMC RTV SLO
NPU
Ravnanje Thalerja je pod drobnogled vzela protikorupcijska komisija, ki je informacije predala tudi NPU-ju. Tam so že sprožili preiskavo. Foto: MMC RTV SLO
Mojca Kleva
Kandidatka za mesto evropske poslanke je Mojca Kleva, ki že dela v Evropskem parlamentu. V SD-ju po besedah Potrča upajo, da so rešili vsa vprašanja, in bodo v najkrajšem času "nadomestili manko, ki ga bo Thaler povzročil v EU-parlamentu". Kleva bo funkcijo poslanke začela opravljati v najkrajšem mogočem času. Foto: MMC RTV SLO
Thaler odstopil

"Želim, da to dejanje omogoči preiskavo vseh dejstev in poteka neobremenjeno in brez pritiskov. V skladu s svojimi etičnimi standardi želim, da pride vsa resnica na dan in da se pokaže, kdo je deloval zakonito in kdo nezakonito," je pojasnil Thaler.
"Postavlja se vprašanje, od kod je neki poslanec Evropskega parlamenta ves čas tarča poskusov kompromitacije. Ali je res vse dovoljeno? Moj motiv v tej zadevi je bil ugotoviti, kdo hoče kompromitirati evropskega poslanca, poročevalca za Makedonijo, pri tem pa paziti, da ne storim kar koli nezakonitega," je povedal novinarjem.

"Zdaj, ko se je razkrilo, kdo je dejansko stal za tem, moram opozoriti na dejstvo, ki do zdaj ni bilo predstavljeno, da obstaja kvalitativna razlika med tremi primeri. Kdo je prestopil rubikon zakonitosti in kdo ga ni? Kdo je sprejel denar, kdo ga ni? Kdo je izdal račun, kdo ga ni? Nič od tega se pri meni ni zgodilo.
Preiskava naj pokaže, zakaj je prišlo do te razlike. Zakaj pri meni ni bilo tega, kar je bilo pri drugih dveh? Ali so res dovoljene vse metode, tudi nezakonite? Manipulacija, tajno snemanje, vse to je ilegalno. Tega, da me niso uspeli potisniti v nezakonitost, pri Sunday Timesu niso zapisali. Zato naj preiskava pokaže, kaj je bilo v mojem početju zakonito in kaj morda ne. Prepričan sem, da je bilo vse zakonito,"
je še zatrdil.
Komisija je že sumničava
Na komisiji za preprečevanje korupcije so po pogovoru s Thalerjem ugotovili, da obstaja sum storitve uradno pregonljivega kaznivega dejanja s področja korupcije in nezakonitega posredovanja. Thaler je pojasnil, da se je sestanek na komisiji zgodil na njegovo pobudo, kjer je dal vse potrebne podatke in poročila ter odgovarjal na vprašanja.

Na komisiji so poudarili še, da tudi za slovenske evropske poslance veljajo zakon o integriteti in preprečevanju korupcije ter določbe kazenskega zakonika, podana pa je tudi pristojnost slovenskih organov pregona in odkrivanja. Komisija je tako že vzpostavila stik z Nacionalnim preiskovalnim uradom in vrhovnim državnim tožilstvom, da jima bo posredovala zbrane podatke, stopili pa bodo v stik s pristojnimi institucijami Evropske unije.

NPU začel preiskavo
NPU je tako že začel preiskavo kaznivega dejanja s področja korupcije in nezakonitega posredovanja, ki naj bi ga storil evropski poslanec. Slovenski kazenski zakonik namreč za državljana Slovenije velja, tudi če kaznivo dejanje stori v tujini. Nacionalni preiskovalni urad bo zdaj s pomočjo mednarodnega policijskega sodelovanja preveril vse okoliščine, pravijo na Generalni policijski upravi.

Novinarja The Sunday Timesa Thalerja obtožila podkupljivosti
Thaler je odstopil po tem, ko sta ga novinarja časopisa The Sunday Times obtožila podkupljivosti. Pod krinko sta trem evropskim poslancem kot lobista ponujala 100.000 evrov, če bi v Evropskem parlamentu vložili dopolnila na predloge zakonov v zvezi z bančništvom. Thaler je sicer dejal, da je ves čas vedel, da gre za manipulacijo, in da je ugotovil, da posamezniki, ki so se obrnili nanj, ter podjetje, ki naj bi ga predstavljali, ne obstajajo. Thaler je kljub temu vložil dopolnilo, za katerega sta ga prosila novinarja.

Komisija preiskuje tudi Horvata
S Thalerjevim odstopom se je izpraznilo mesto evropskega poslanca, ki v skladu z volilnim izidom pripada Socialnim demokratom. Tretji na listi je bil Andrej Horvat, a ga je zdaj premier Borut Pahor prosil, naj ostane v njegovem kabinetu kot državni sekretar. Sicer pa tudi Horvata preiskuje protikorupcijska komisija zaradi suma, da je kot vodja projektne pisarne v Pomurju pri razpisih ravnal klientelistično in koruptivno. Ministrica za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Duša Trobec Bučan mu je sicer 2. marca preklicala pooblastilo za vodenje Projektne pisarne vlade v Pomurski regiji.

Thalerja bo zamenjala Mojca Kleva
Thalerja bo tako nasledila naslednja na SD-jevi listi - Mojca Kleva, je povedal podpredsednik SD-ja Miran Potrč. Kleva sicer že dela v Evropskem parlamentu kot predstavnica državnega zbora, kandidaturo pa je že sprejela.

Mojca Kleva si želi, da bi Slovenija pridobila mednarodni ugled, ki je zdaj nekoliko slabši. Upa, da bo Thaler uspel pojasniti dogajanje v zvezi z domnevnim prejemanjem podkupnin. "Zdaj pada slaba luč na vse evropske poslance, to pa ni pošteno," pravi. Sama bo spoštovala evropski statut in poslovnik Evropskega parlamenta, sicer pa meni, da samo delo v parlamentu po tej aferi ne bo oteženo in da gre za izjemo, ki se "ne dogaja vsak dan". Kot evropska poslanka bi si želela delati na področju varstva potrošnikov, v odboru za zdravje ali v odboru za gospodarstvo. Vendar ne ve, ali bo prevzela vlogo v odborih, kjer je bil Thaler, ali bo lahko sodelovala tudi v drugih odborih. Magistrirala je na Fakulteti za varnostne vede pod mentorstvom Bojana Dobovška, medijsko precej prisotnega strokovnjaka za varnostna vprašanja. Tema: normativna ureditev lobiranja v Sloveniji, kar je (posredno) spodneslo tudi trojico evropskih poslencev.


Predsednik državnega zbora Pavel Gantar bo moral zdaj o odstopu Thalerja obvestiti predsednika Evropskega parlamenta Jerzyja Buzka, nato pa bo moral državno volilno komisijo pozvati, naj sporoči, kdo ga bo nadomestil. Državna volilna komisija mora pridobiti izjavo Horvata, prav tako jo mora podati Mojca Kleva. Potrč meni, da bi vse to lahko uredili v dveh tednih.

Dejstvo, da nekdo ne sprejme podkupnine, sprejme pa ponudbo, lahko pomeni zaključeno kaznivo dejanje.

Predsednik protikorupcijske komisije Goran Klemenčič
Thaler odstopil